Maxima jarig 50

Koningin Máxima 50 jaar: bekijk haar hoogtepunten

Vandaag, op 17 mei viert koningin Máxima haart 50e verjaardag. MAX Vandaag laat deze dag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan en zet daarom de mooiste en belangrijkste momenten uit het leven van de koningin voor u op een rij. 

Deze 50e verjaardag is voor Máxima de negende verjaardag die zij als koningin van Nederland mag vieren. Maar Máxima is al sinds haar verloving met Willem-Alexander in 2001 niet meer weg te denken uit het Nederlandse Koningshuis.

De verloving

Op 30 maart 2001 maakt Nederland voor het eerst officieel kennis met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Koningin Beatrix kondigt haar destijds namelijk aan als de verloofde van haar zoon Willem-Alexander met de volgende woorden: “Het is voor mijn man en mij een grote vreugde u de verloving aan te kondigen van onze zoon Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.”

Eerste Koninginnedag

In 2001 zou Máxima voor de eerste keer aanwezig zijn tijdens Koninginnedag. Helaas gooit de MKZ-crisis roet in het eten en gaan de festiviteiten en het bezoek aan de Drentse plaatsen Meppel en Hoogeveen niet door. In 2002 viert Máxima haar eerste echte koninginnedag alsnog in Drenthe.

De koninklijke bruiloft

Bijna een jaar later, op zaterdag 2 februari 2002 is het dan zover: het huwelijk van Máxima Zorreguieta en prins Willem-Alexander. De trouwerij vindt plaats in Amsterdam, onder het zicht van zo’n 6,2 miljoen kijkers op televisie. Het paar trouwt eerst voor de wet in de Beurs van Berlage, daarna vindt het kerkelijk huwelijk plaats in de Amsterdamse Nieuwe kerk.

Geboorte Amalia

In 2003 is Máxima zwanger van kroonprinses Amalia. Op Prinsjesdag verschijnt de hoogzwangere Máxima voor het laatst in het openbaar tot de geboorte. Na Prinsjesdag moet de 7 maanden zwangere Máxima namelijk verplicht bedrust houden. Uiteindelijk wordt op 7 december 2003 prinses Amalia geboren in Den Haag.

Geboorte Alexia

Anderhalf jaar na de geboorte van Amalia, op 26 juni 2005, bevalt Máxima van haar tweede dochter prinses Alexia. Het gezin poseert in de tuin van Villa Eikenhorst in Wassenaar voor het eerst voor een foto.

Geboorte Ariane

Nog weer 2 jaar later wordt op 1o april 2007 de derde en laatste dochter van Máxima en Willem-Alexander geboren. Met prinses Ariane is het koninklijke gezin compleet.

Erevoorzitter

Sinds 2010 is Koningin Máxima erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken. Met deze functie vraagt zij aandacht voor het belang van financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Máxima treedt op als speciaal adviseur voor het platform. Daarnaast is Máxima sinds 2015 ook erevoorzitter van het platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas.

Máxima wordt koningin

In 2013 doet Beatrix afstand van de troon en worden Willem-Alexander en Máxima koning en koningin van Nederland. De troonswisseling vindt plaats op 30 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Nieuwe staatsiefoto’s

Ter gelegenheid van het vijfjarig koningschap van koning Willem-Alexander worden er in maart 2018 nieuwe staatsiefoto’s gemaakt door fotograaf Erwin Olaf. Hier poseert Máxima in een jurk van Jan Taminiau.

Koningsdag in quarantaine

In 2020 viert Máxima met haar gezin de meest unieke Koningsdag sinds jaren. Vanwege de coronapandemie viert de koninklijke familie Koningsdag namelijk thuis in quarantaine.

(Bron: Vorsten, Blauw Bloed, Vogue, Koninklijkhuis.nl, ANP)

Geef een reactie