Duur 03:18
Gepubliceerd op 20 september 2021

De geschiedenis van het ‘koffertje’ van de Miljoenennota

Op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, wordt de Rijksbegroting voor het komende regeringsjaar gepresenteerd. Sinds 1951 wordt die Miljoenennota meegenomen in een koffertje. Minister Lieftinck doet dit voor het eerst. Het ‘koffertje van Lieftinck’ is nu niet meer in gebruik. Het staat in het Belasting & Douane Museum. In de video duiken we met conservator Anne-Marieke van Schaik in de geschiedenis van het koffertje.

Afgekeken van de Engelsen

De presentatie van regeringsdocumenten in een koffertje is afgekeken van de Engelsen. Zij gebruiken in de communicatie met de queen een koffer om documenten uit te wisselen. Minister Lieftinck vindt dit een mooie traditie en neemt het in 1951 over voor de presentatie van de Miljoenennota.

Niet altijd in een koffertje

Niet elke Prinsjesdag is er een koffertje gebruikt. Minister Hofstra presenteert in 1957 zijn Miljoenennota in een aktetas. Sinds 1964 wordt het koffertje gebruikt zoals we dat nu kennen, een witte van geiten perkament met gouden letters. Minister Dijsselbloem heeft in 2016 het ‘koffertje van Lieftinck’ eenmalig geleend om de rijksbegroting aan de Tweede Kamer te presenteren.

 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer