Prinsjesdag 2022

Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen van het kabinet

Koning Willem-Alexander heeft gesproken en de plannen van het kabinet zijn bekend. Prinsjesdag 2022 staat vooral in het teken van de oplopende (energie)prijzen. Welke maatregelen wil het kabinet hiertegen nemen en wat gaat u ervan merken? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij.

Maximumprijs voor energie

Dat de gas- en elektriciteitsprijzen tot recordhoogte zijn gestegen, weten we inmiddels. Nu stelt de overheid een maximumbedrag in, om huishoudens tijdens de wintermaanden tegemoet te komen. Volgens de NOS komt dit in de praktijk uit op 1,50 per kuub gas en 0,70 euro per kilowattuur.

Vanaf 1 januari 2023 geldt dit energieplafond officieel, maar u kunt het termijnbedrag in november al verlagen. Hiermee kan een gemiddeld huishouden op jaarbasis 2280 euro besparen, is de verwachting. Dat is tenminste zo bij een gemiddeld verbruik. Voor alles wat u daar bovenop zou verbruiken, betaalt u wél het reguliere tarief. De energietoeslag voor minder vermogende huishoudens blijft ook van kracht. In dit artikel vertellen we meer over de energietoeslag en welke huishoudens daar recht op hebben. Daarnaast trekt de overheid 1,2 miljard euro uit om de accijnsverlaging op brandstoffen intact te houden. Het kabinet hoopt dat Nederland eind 2022 al niet meer aangewezen is op Russisch gas. Gaswinning op de Noordzee wordt het devies, daarnaast gaan gasbedrijven – die juist profiteren van de hoge prijzen – meer belasting betalen.

Koopkracht

In dit artikel leggen wij uit wat koopkracht precies inhoudt. Hoe de koopkracht voor het nieuwe jaar uitvalt, is altijd een belangrijk thema tijdens Prinsjesdag. Het Centraal Planbureau heeft in augustus 2022 al een koopkrachtdaling van 6,8 procent voorzien. Het kabinet stelt een koopkrachtpakket van ruim 17 miljard samen om de koopkrachtdaling te corrigeren. De tegemoetkomingen voor de prijsstijgingen en oplopende energiekosten zijn hier onderdeel van. Zo stelt de overheid circa 12 miljard euro beschikbaar om opnieuw energietoeslag uit te kunnen keren.

Belastingvoordeel voor werkenden

Door een hervorming in het belastingstelsel gaan de kleinere inkomens en de middenklasse erop vooruit, is de bedoeling. De arbeidskorting voor werkenden stijgt naar maximaal 500 euro netto per jaar. Het percentage inkomstenbelasting in box 1 gaat omlaag. Daarnaast worden grote vermogens juist zwaarder belast.

Hoger minimumloon

Een andere financiële tegemoetkoming is de stijging van het minimumloon, met 10 procent. De AOW is hieraan gekoppeld en stijgt evenredig mee met 10 procent. Ook de zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget voor kwetsbare huishoudens gaan omhoog. Voor corporatiehuurders met een laag inkomen gaat de huurprijs juist omlaag.

Corona

Hoewel het einde van de coronapandemie na 2,5 jaar nabij lijkt, zijn we er nog niet. Het kabinet doet 6 miljard euro bovenop de zorgkosten, die 103 miljard euro bedragen in 2023. Hiervan is 200 miljoen bestemd voor zogeheten pandemische paraatheid. Het is echter nog afwachten of er opnieuw verdergaande coronamaatregelen gaan komen. Dit hangt af van hoe het virus zich in de wintermaanden gedraagt. Via de nieuwe coronathermometer kunt u in elk geval zelf de actuele stand van zaken volgen.

Zorgverzekering

Aan het verplichte basispakket voor zorgverzekeringen bent u meer kwijt. De verhoging van de zorgpremie is bedoeld om de grote investeringen in de zorg te financieren. Het kabinet houdt een richtlijn aan van 10 à 11 euro extra per maand. Individuele zorgverzekeraars bepalen hun eigen tarieven, maar zullen naar verwachting niet ver boven of onder deze richtlijn zitten. Ter compensatie van de hogere zorgkosten stijgt de zorgtoeslag naar maximaal 154 euro per maand.

Overige investeringen

Opvallend genoeg heeft de overheid juist geprofiteerd van de inflatie, de hoge gasprijs en de aantrekkende economie na de 1e coronajaren. Het kabinet heeft dus genoeg miljarden om de komende tijd te investeren. De meeste investeringen zijn gericht op klimaatverandering (35 miljard euro), de toekomst van de agrarische sector (23 miljard euro) en woningplannen en infrastructuur (7,5 miljard). Daarnaast speelt men in op de ontwikkelingen in Oekraïne, met 5 miljard euro extra voor defensie. De onderwijssector krijgt er 2,8 miljard euro bij.

Via deze pagina vindt u alle kabinetsplannen uit de miljoenennota.

(Bron: Rijksoverheid, Algemeen Dagblad, NOS, ANP, Het Parool. Foto: ANP)

Geef een antwoord