Voorlopige aanslag 2024 Belastingdienst AOW

AOW-gerechtigd in 2024? Waarom u nu opeens een voorlopige aanslag kunt ontvangen

Bent u AOW-gerechtigd en heeft u in januari 2024 een voorlopige belastingaanslag ontvangen? Terwijl u die niet heeft aangevraagd? Dat kan kloppen, want de Belastingdienst wil deze specifieke doelgroep actiever benaderen. Wat de redenen hiervoor zijn en wat u in dit geval moet doen, leggen wij uit in dit artikel.

Waarom kunt u als AOW-gerechtigde ongevraagd een aanslag krijgen?

U ontvangt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting als u die zelf aanvraagt of als u die 1 jaar eerder ook al heeft gekregen. Maar het kan ook gebeuren dat u ongevraagd zo’n voorlopige aanslag krijgt. Dit jaar is dat dus opvallend vaak het geval bij AOW-gerechtigden. Mocht u inderdaad tot deze groep behoren, dan verwacht de Belastingdienst dat u uiteindelijk inkomstenbelasting moet betalen over het jaar 2024. En zo’n voorlopige aanslag is bedoeld om u hier alvast op te attenderen.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u een aanvullend pensioen en andere pensioeninkomsten heeft, naast uw AOW-uitkering. Daarnaast kiezen steeds meer pensioengerechtigden ervoor om (gedeeltelijk) door te blijven werken, terwijl ze de AOW-leeftijd dus al bereikt hebben. Wat er verder komt kijken bij doorwerken als AOW-gerechtigde, leggen wij in een eerder artikel uit.

AOW 1 januari 2024
Lees ook: AOW-bedragen per 1 januari 2024 bekend: op hoeveel geld heeft u recht?

Extra aandacht voor uw loonheffingskorting

Als u dit soort extra inkomsten heeft naast uw AOW, gaat uw totale jaarinkomen omhoog. En dan kan het gebeuren dat u meer belasting moet betalen, zonder dat u daarbij stilstaat. Kijk bovendien goed naar hoe u uw loonheffingskorting inzet. Als u meerdere bronnen van inkomsten heeft – AOW, aanvullend pensioen en/of loondienst – mag de loonheffingskorting maar voor maximaal 1 van deze inkomstenbronnen gelden. Let er dus op dat er geen loonheffingskorting bij meerdere van uw inkomstenbronnen wordt geheven. Want in dat geval betaalt u nu te weinig belasting en moet u later bijbetalen.

ADP bruto netto 2024
Lees ook: Werkenden gaan er netto op vooruit in 2024: geldt dat ook voor AOW-gerechtigden?

Wat komt er verder kijken bij uw voorlopige aanslag?

Als u begin 2024 al een voorlopige aanslag ontvangt, kunt u alvast inschatten hoeveel belasting u later moet betalen. U kunt ervoor kiezen om dit voorlopige aanslagbedrag in 1 keer te betalen. Als dat te veel van het goede is, kunt u het bedrag gespreid in 11 termijnen betalen. Zo voorkomt u dat u later voor verrassingen komt te staan.

Voordat u uw voorlopige aanslag betaalt, kijk goed of de gegevens kloppen. Is er iets veranderd in uw persoonlijke situatie, doordat u bent gescheiden van uw partner of juist samen bent gaan wonen? Komt de schatting van de Belastingdienst overeen met uw eigen inschatting van uw jaarinkomsten? En is er in de voorlopige aangifte rekening gehouden met de ouderenkorting, als u daar recht op heeft? Mocht u iets aan willen passen, dan kunt u dat doen via Mijn Belastingdienst (inloggen met uw DigiD). Waar u hierbij aan moet denken, legt de Belastingdienst uit.

Dit soort aanpassingen kunt u overigens het hele jaar door doen. Als u een wijziging heeft doorgevoerd, laat de Belastingdienst u binnen 4 à 8 weken weten wat dit voor uw voorlopige aanslag betekent. Heeft u nog vragen over uw voorlopige aanslag? U kunt contact opnemen met de Belastingdienst, via onder meer de BelastingTelefoon en de diverse sociale mediakanalen. Daarnaast is er tegenwoordig de mogelijkheid om te videobellen met een adviseur.

Toeslagen zorgtoeslag huurtoeslag 2024
Lees ook: Wat als u zorg-, huur- of andere toeslagen terug moet betalen? 3 tips om dit te voorkomen

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Belastingdienst, Rijksoverheid, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  georgesteur says:

  Het is toch belachelijk dat je over 2024 nu al een aanslag moet betalen, terwijl je het inkomen nog moet krijgen!!!

  Firmino says:

  Ik vind het absurd dat mensen belastingen moeten betalen op een AOW of aanvullend pensioen die zij nog niet ontvangen hebben ! Je betaald toch uw nieuwe wagen die U vandaag gekocht hebt niet op voorhand als deze wagen maar binnen 6 maanden kan geleverd worden. Een voorschot kan maar vind ik ook onverstandig aangezien de garage nog failliet kan gaan binnen deze 6 maanden en dan ben je Uw voorschot kwijt !

  Willem43 says:

  Lijkt me logisch , per maand dient de juiste belasting op het loon ingehouden te worden , net zoals voor iedere Nederlander .
  Als dat bij U niet het geval is , (de Belasting kan dat aan Uw inkomen van voorafgaand jaar zien ) , dan mogen ze zeggen , niet correct , wij belasten U alvast hiervoor .
  U kunt dat aan ons ook alvast per maand gaan betalen .
  De belastingdienst voorkomt zo , dat u niet voor de onaangename verrassing komt te staan van een navordering .
  Tijdje geleden mij ook overkomen , oei , was niet leuk .
  Nu betaal ik de voorlopige aanslag gewoon automatisch per maand in 11 termijnen .
  Geen zorgen meer…

  LVriesde says:

  Ik merk het ook op dat er alvast een berekening gemaakt wordt voor de ink belasting ,terwijl we over 2024 pas in 2025 moeten invullen om te betalen.
  Het wordt steeds ergens met de belastingdienst .
  Vind t gewoon ronduit belachelijk.

  derkh03 says:

  Het gaat niet alleen om het deel inkomstenbelasting maar voornamelijk om de aanslag premies volksverzekeringen. Omdat de meeste mensen niet op 1 januari hun AOW leeftijd hebben, vind er een premieberekening plaats over het aantal dagen, waarop je geen AOW ontvangt. Zelfs in het geval, dat je geen inkomen heb gehad voor je AOW, kan dit leiden tot een aanslag en zelfs zodanig, dat je premies AOW over je uitkering AOW wordt berekend.