Doorwerken na pensioen

Blijven werken na uw pensioen: wat komt erbij kijken?

Geniet u al van uw pensioen of gaat u dat binnen afzienbare tijd doen? Als u er nog tijd en energie voor heeft, kunt u alsnog door blijven werken na uw pensionering. Er zijn immers genoeg sectoren die schreeuwen om extra ervaren krachten. Maar waar moet u op letten, als u (gedeeltelijk) door blijft werken na uw pensioen?

Wat voor pensioen heeft u?

Dit heeft invloed op de mogelijkheid tot bijverdienen na uw pensionering. We beginnen met de AOW (ouderdomspensioen). Als u de 60 gepasseerd bent, zou u met vervroegd pensioen kunnen. Zit u minder dan 5 jaar van de AOW-leeftijd af, dan kunt u bij blijven verdienen. Dit heeft overigens wel gevolgen voor uw inkomstenbelasting. Zit u nog meer dan 5 jaar onder de AOW-leeftijd, dan ligt het iets gecompliceerder. Als u voor bijvoorbeeld 50 procent met pensioen gaat, blijft u onveranderd 50 procent werken. En dan heeft u ook recht op maximaal 50 procent van uw pensioen. U mag het aantal uren op een later moment niet weer opschalen.

Steun ons

Word lid van MAX!

Bekijk de voordelen

En hoe zit het met de Anw (nabestaandenpensioen)? Als u Anw-pensioen ontvangt, zit er geen limiet aan de hoogte van uw bijverdiensten. Wel kunt u gekort worden op uw nabestaandenpensioen als u bijverdient.

Met het invaliditeitspensioen tot slot hangt het ervan af wanneer uw pensioen is ingegaan. Uw inkomen voorafgaand aan uw pensionering is hierbij het uitgangspunt, de zogeheten berekeningsgrondslag. Als u in 2004 of later met pensioen bent gegaan, mag u maximaal 95 procent van de berekeningsgrondslag bijverdienen. Dateert uw pensionering van voor 2009 en uw WAO-uitkering (tegenwoordig WIA) voor 2004, dan mag u 100 procent bijverdienen. Als u alsnog deze bijverdiennorm overschrijdt, wordt dat verrekend met uw pensioenuitkering.

Heeft het invloed op uw belastingen?

U blijft gewoon inkomstenbelasting betalen als u AOW ontvangt, zeker als u daarnaast blijft werken. Het kan wel zijn dat u hierdoor aanzienlijk meer inkomstenbelasting moet betalen. “Over het inkomen in de eerste belastingschijf betaal je een lager belastingtarief: 19,17 procent tot 35.473 euro. Als je hier met je AOW en je inkomen boven komt, ga je meer belasting betalen”, legt financieel adviseur Willie van Herp uit aan Margriet. “Over de tweede schijf (van 35.473 euro tot 69.399 euro) betaal je 37,07 procent.” Let ook goed op welke heffingskortingen en ouderenkorting voor u gelden, zodra u met pensioen bent.

Het ontvangen van AOW kan dus fiscaal niet zo handig uitkomen. In dat geval kunt u blijven werken en uw pensioen uitstellen. Dat kan echter tot maximaal 5 jaar nadat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. En stel dat u tussentijds ernstig ziek wordt? Krijgt u dan nog volledig doorbetaald totdat uw pensioen alsnog ingaat?

En als u zelfs voor uw pensionering komt te overlijden, heeft uw partner dan nog recht op nabestaandenpensioen? “Je kunt dit oplossen door een tijdelijk overlijdensrisico af te sluiten of een deel van je pensioen te laten ingaan”, noemt Van Herp de mogelijkheden. Het kan dus sowieso geen kwaad om bij de belastingdienst, uw verzekeraar en/of uw pensioenfonds na te gaan welke regels voor u gelden.

Waarom zou u door blijven werken?

Of u door wil gaan met werken, dat ligt uiteraard voor iedereen anders. Sommigen zijn met 67 jaar toe aan hun pensioen en willen meer tijd doorbrengen met hun partner en (klein)kinderen. Maar anderen gaan met plezier nog een paar jaar door. In 2021 heeft de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld 4.380 nieuwkomers verwelkomd, die als 65-plusser een eigen onderneming zijn begonnen. Er zijn in elk geval genoeg mogelijkheden om aan het werk te blijven, gezien de krapte op de arbeidsmarkt anno 2022. “Op hogere leeftijd iets blijven doen op de arbeidsmarkt is zeker een deel van de oplossing voor de krapte”, stelt hoogleraar pensioensociologie Kène Henkens tegenover de NOS.

Wilt u de kennis blijven inzetten die u tijdens een heel werkzaam leven heeft opgebouwd? Deeltijdwerken na uw pensionering is volgens velen een ideale oplossing, onder bepaalde voorwaarden. “Misschien wil iemand in de zomer 3 maanden vrij, daarover moet je met elkaar in gesprek. Maar het automatisme dat iemand met pensioen gaat en weg is, dat moeten we doorbreken”, vindt Henkens.

(Bron: Margriet, ABP, Belastingdienst Bijna met pensioen, Kamer van Koophandel, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Dirck says:

  Kijk eerst naar de subsidie grenzen!
  Heeft U;
  Huurtoeslag, Zorg toeslag, of €1300,- ontvangen?

  Verder moet ik als Seizoen werker ook kwartaal dat ik niets doe dus €0,00 inkomen heb BTW aangifte doen.
  Als je dat over sla is gelijk €5.000,- boete en gezeur.
  Maar diesel tanken voor €2,09 is na BTW retour €1,73
  En grijze kenteken busje is met lagere MRB ook veel goedkopere…

  Ook is bij plotseling overlijden alle zooi voor je partner… dus denk daar ook aan…
  Toen ik ziek was moest mijn zoon ook alles plotseling regelen.. niet leuk voor nihil inkomen en alles uitzoeken.

  Het heeft voor & nadelen, en weeg die eerst eens af.
  Als je bij een baas ging werken als oproep, afhankelijk werk en jou gezondheid is makkelijker klussen.
  Met de kerst in tuincentrum of zo…?

  Bezorgde Nederlander says:

  De hoogleraar Henkens stelt dat door op hogere leeftijd iets te blijven doen op de arbeidsmarkt dit wel eens de OPLOSSING zou kunnen zijn voor de krapte momenteel op de arbeidsmarkt.

  Dit is volkomen misplaatst.
  Sommige arbeiders hebben een heel zwaar en werkzaam leven gehad en dat kan je toch niet vergelijken met een zogenaamd ´´kantoorbaantje van 9 tot 5´´ Deze mensen zijn er dan echt aan toe en zwoegen nu om die pensioen leeftijd te halen.
  De elite die kan nog wel een aantal jaren doorsabbelen op kantoor zonder moe te worden hahahaha
  Wie heeft ook alweer de AOW leeftijd omhoog gebracht en waren voor.
  Juist ja de hoger opgeleiden hebben dit er doorgeduwd toen in de kamer……..
  Hoogleraar er lopen genoeg mensen in Nederland rond die hun handen liever ophouden, zet die aan het werk en laat ze wat doen voor hun pensioen. Waar zijn ze allemaal gebleven die baantjes en dat personeel.
  Toch niet allemaal als bijvoorbeeld horecapersoneel naar de GGD overgestapt. Dit omdat dezelfde GGD riant betaald momenteel.
  Nou maar hopen dat de hoogleraar geen overgestapte horecamedewerker krijgt als hij zijn Covid 19 booster gaat halen.

   Coboo says:

   Aow en pensioen daar zit verschil tussen.
   Veel van wat u noemt, de zogenaamde hand ophouders. Krijgen wel aow maar hebben geen pensioen op gebouwd bij een baas.