Zomereenzaamheid

Zomereenzaamheid blijft groot probleem: hoe kunt u helpen?

De zomervakantie is normaal gesproken voor velen iets om naar uit te kijken. Maar voor veel alleenwonende 65-plussers kan de realiteit helaas heel anders zijn. Zomereenzaamheid is al langere tijd een serieus probleem. Organisaties als Met je hart en Eén Tegen Eenzaamheid verrichten belangrijk werk, om zomereenzaamheid te voorkomen. Maar wat kunt u hier tegen doen, voor uzelf of voor één van uw naasten?

Wat is zomereenzaamheid?

MAX Vandaag heeft in 2018, in 2019 en in 2021 al aandacht besteed aan zomereenzaamheid. Maar helaas bestaat het probleem nog steeds. “Net als december, is de zomer een periode waarin het lijkt alsof iedereen het heel leuk en gezellig heeft, terwijl het voor veel mensen juist zwaar is”, aldus Abigaël van Koerten van ouderenorganisatie KBO-PCOB, in ons artikel uit 2018. Tijdens de zomermaanden gaan veel mensen op vakantie of organiseren ze dagjes uit. Maar voor degenen die een klein netwerk hebben en/of minder mobiel zijn, is dat lastig. Daarnaast werkt eenzaamheid vaak fysieke aandoeningen in de hand, zoals hart- en vaatziekten en beroertes.

Woongroep
Lees ook: De woongroep, oplossing voor 3 hedendaagse problemen tegelijk?

Welke activiteiten tegen zomereenzaamheid zijn er?

In het verleden is er al een overheidscampagne geweest om zomereenzaamheid onder de aandacht te brengen. Stichting Met je hart komt in 2023 met de campagne ‘Zomer vier je samen’. Deze stichting is actief in 47 Nederlandse gemeentes, van Sneek tot Maastricht en Alkmaar tot Doetinchem. Door middel van structurele ontmoetingen zetten de bijna 1.200 vrijwilligers zich in om eenzaamheid bij zelfstandig wonende ouderen tegen te gaan. “Daarnaast worden er ook andere activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een barbecue, jeu de boules-middag, een boottocht in de Biesbosch, bloemschikken of bezoekje aan de kermis, het terras of een tuin”, aldus woordvoerder Franneke van der Wissel tegenover MAX Vandaag.

Ook in de zomermaanden organiseert Stichting Met je hart de zogeheten stamtafels. Deze ontmoetingen, een kopje koffie, lunch of diner, zijn ook toegankelijk voor minder mobiele ouderen. “Onze lokale vrijwilligersteams organiseren maandelijkse ontmoetingen, veelal in de lokale horeca. Ouderen worden voor deze ontmoetingen thuis opgehaald door vaste vrijwilligers en na de ontmoeting weer naar huis gebracht”, vertelt Van der Wissel. Nog meer initiatieven bij u in de buurt kunt u ook op de website van Eén tegen Eenzaamheid vinden.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wat kunt u zelf doen om anderen te helpen?

U kunt Stichting Met je hart op verschillende manieren ondersteunen. Dit kan een financiële bijdrage zijn, als donateur of door middel van een belastingvrije schenking. Tussen donderdag 28 september en woensdag 4 oktober 2023 is er een online collecteweek, in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. Daarnaast kunt u zelf vrijwilliger worden of zelfgekozen activiteiten organiseren. Ook de stichting Eén Tegen Eenzaamheid kan altijd vrijwilligers gebruiken.

Uiteraard kunt u ook uw steentje bijdragen, door extra om te kijken naar anderen. Dat kan een ouder familielid, maar ook een buurman of buurvrouw zijn. Dat ze te lijden hebben onder zomereenzaamheid, is niet altijd zichtbaar. Via dit overzicht van Eén Tegen Eenzaamheid kunt u wel signalen herkennen van iemand die extra behoefte aan contact heeft. Een klein gebaar kan voor hen al veel betekenen. Maak bijvoorbeeld een praatje. Nodig iemand uit voor een bakje koffie of thee. Stuur een ansichtkaart vanaf uw vakantieadres. Laat samen de hond uit. Of organiseer een barbecue in de buurt.

De luisterlijn

Bent u al bekend met de Luisterlijn? De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1.500 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten. U kunt zelf contact opnemen voor hulp als u daar behoefte aan heeft. Of u kunt helpen als vrijwilliger, donateur of beroepskracht.

Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier)

Stichting OOPOEH heeft oog voor senioren die zich in de zonnige zomermaanden somber en/of alleen voelen. De stichting zet zich in voor een actiever leven voor senioren en een leuker leven voor honden. Voor dit doel zetten ze senioren in als maatje, als OOPOEH, voor honden in de buurt. OOPOEH slaat daarrmee 3 vliegen in één klap: senioren helpen aan meer gezelschap en beweging, honden helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben en baasjes helpen aan een betrouwbare oppas. Daarnaast organiseert de Stichting gezellige uitjes waar senioren mét of zonder hun oppashond gezellig naartoe kunnen komen.

(Bron: Archief, Tijd voor MAX, Stichting Met je hart, EenVandaag, RTL Nieuws, Eén Tegen Eenzaamheid, de Luisterlijn, Stichting OOPOEH. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    xinixx says:

    Welke italiaan(se) oudere of jong heeft zin in een tafelgesprekje, ijsje eten, kopje koffie doen. om zo het mes aan 2 kanten te slijpen. Een de 1 een uitje tegen eenzaamheid de ander (ik) kan al doende z’n Italiaans oefenen. Misschien is dat wel een optie ook voor andere studenten. Deze student is overigens een 65 plusser

      Achatan says:

      Als 73 jarige met enige kennis van het Italiaan zou dit kunnen doen. Ik woon in Amsterdam.

      xinixx says:

      @ achatan zou mooi zijn maar ik woon tegen de Belgische grens aan helaas in de gemeente Bladel