eenzaamheid

De zomer een vrolijk seizoen? Niet voor iedereen

De zon schijnt, de lucht is blauw en de temperaturen zijn aangenaam. Alle ingrediënten voor een vrolijk seizoen, zou u zeggen, maar voor veel eenzamen in Nederland gaat deze vlieger niet op. Voor hen is de zomer misschien wel het meest eenzame moment van het jaar. Waarom? En wat kan hier tegen gedaan worden?

Zomereenzaamheid

De zomer is de tijd waarin we massaal op vakantie gaan en veel activiteiten voor ouderen een zomerstop hebben. Daardoor kunnen veel oudere mensen nog meer vereenzamen of kan eenzaamheid ontwikkeld worden. “Net als december, is de zomer een periode waarin het lijkt alsof iedereen het heel leuk en gezellig heeft, terwijl het voor veel mensen juist zwaar is”, legt Abigaël van Koerten van ouderenorganisatie KBO-PCOB toe. Volgens Van Koerten is het van belang dat mensen zich dit realiseren én dat er ook in de zomer activiteiten worden georganiseerd voor mensen voor wie eenzaamheid op de loer ligt. Leden van KBO-PCOB leggen zich erop toe om zomereenzaamheid tegen te gaan door het organiseren van dergelijke activiteiten. “Zo zijn er bijvoorbeeld zomerscholen op verschillende plekken in Nederland. Deze initiëren bijvoorbeeld excursies of wandelingen.”

Eenzaamheidsbestrijding

KBO-PCOB vindt het bestrijden van de eenzaamheid onder ouderen erg belangrijk en heeft daarom een website in het leven geroepen waarop voorbeelden van eenzaamheidsbestrijding worden geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan het uitlichten van activiteiten georganiseerd door KBO-PCOB-afdelingen door het hele land of tips om eenzamen te helpen. Van Koerten geeft voorbeelden van tips: “Stuur bijvoorbeeld eens een kaartje of vraag iemand voor een kopje koffie. Hoeft helemaal niet iets groots te zijn, het kan ook gaan om iemand een fijn moment bezorgen.”

Eén tegen eenzaamheid

Niet alleen KBO-PCOB zet zich in voor eenzaamheidsbestrijding. Andere ouderenorganisaties doen dit ook, en de regering in Den Haag heeft hier ook veel oog voor. Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft in maart 2018 het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid gelanceerd. Het actieprogramma is onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg en heeft als doel om eenzaamheid eerder te signaleren en doorbreken.

Met dank aan Abigaël van Koerten.

Geef een reactie