Woongroep

De woongroep, oplossing voor 3 hedendaagse problemen tegelijk?

Woningtekorten, noodzakelijk thuis blijven wonen en dreigende eenzaamheid. Het zijn de hedendaagse problemen waar we op latere leeftijd mee te maken kunnen krijgen. Misschien kan de woongroep een oplossing voor alle 3 deze kwesties zijn. Wat is een woongroep en waarin onderscheidt deze vorm van huisvesting zich?

Wat is een woongroep?

Van Dale definieert een woongroep als een ‘groep van samenwonenden die gezamenlijk allerlei dagelijkse, huishoudelijke aangelegenheden verrichten’. Hiervan is sprake als er minstens 3 mensen samen zo’n woonproject aangaan. De woongroepen bestaan sinds de jaren 60, maar zijn tegenwoordig weer in de mode. Als 1 of meerdere bewoners een zorgbehoefte hebben, zijn er verschillende manieren om dit te organiseren. Zo heeft de moeder van schrijver Hugo Borst, hoofdpersoon in zijn boek Ach, moedertje, de laatste jaren van haar leven doorgebracht in een woongroep in een besloten afdeling van haar verpleeghuis. Via het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport kunt u lezen wat er komt kijken bij zorgverlening in een woongroep.

Het verschil met een commune, ook populair in de hippietijd, zit hem in de balans tussen samenzijn en privé. Waar alle spullen in een commune collectief eigendom zijn, heeft u in een woongroep uw eigen woonruimte, naast de gemeenschappelijke ruimtes. De woongroepbewoners delen bijvoorbeeld de keuken, badkamer, tuin en/of terras. Volgens de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen zijn er 915 van dit soort woongroepen geregistreerd. Maar in de praktijk ligt het aantal nog hoger.

Nicki Pouw-Verweij verzorgingshuizen
Lees ook: Nicki Pouw-Verweij (JA21) pleit voor terugkeer verzorgingshuizen: “Veel ouderen vallen in een gat”

Hoe kunt u deelnemen aan een woongroep?

Voor het opstarten van een woongroep is eigen initiatief en veel geduld nodig. Verzamel een groep gelijkgestemden met wie u samen wil wonen, stem de leefregels met elkaar af en zoek een geschikte locatie. Dat kan een bestaand pand zijn. In samenwerking met woningbouwvereniging kunt u afspreken dat u een pand huurt en samen de huur betaalt. Wel kan het zo zijn dat er een inkomensgrens is, waardoor deelnemers met een te hoog inkomen niet mogen deelnemen. Samen een huis of ander pand kopen kan ook, als u als woongroep een stichting opricht. Daarnaast is er de mogelijkheid om een geheel nieuw pand te laten bouwen. Informeer dan wel bij uw gemeente naar de regels en wetgeving.

En als u aan wil sluiten bij een bestaande woongroep? Met wat zoekwerk op internet kunt u een heel eind komen. Via de website woongroep.net kunt u nagaan of er woongroepen zijn die nieuwe bewoners zoeken. Het omgekeerde kan ook, met advertenties van bewoners die medebewoners zoeken. U kunt er zelfs aangeboden panden en bouwlocaties tegenkomen. Ook via Facebook-groepen kunt u dit soort informatie vinden.

Marcel Levi syndroom van Vattenfall
Lees ook: Marcel Levi over ‘syndroom van Vattenfall’: risico op onderkoeling bij thuiswonende ouderen

Wat zijn de voordelen van woongroepen?

In Nederland heerst woningnood, terwijl er steeds minder klassieke verpleeghuizen zijn. Daarom moeten we op latere leeftijd steeds langer thuis blijven wonen, ook als we een zorgbehoefte hebben. Voor degenen die geen partner (meer) hebben, liggen eenzaamheid en sociale isolatie op de loer. In een woongroep bent u wel verzekerd van een sociaal netwerk, als vangnet voor wanneer u iets overkomt. Tegelijkertijd heeft u aanspraak en kunt u samen activiteiten organiseren. En op de momenten waarop u wel even alleen wil zijn, is daar in een woongroep ook ruimte voor. “Als je een woongroep begint, word je veel meer dan alleen buren. Het doel is gezellig samen oud worden”, aldus Han Eerkens, woonachtig in een woongroep in Vleuten, tegenover het Algemeen Dagblad.

(Bron: Centrum Groepswonen, VPRO, Algemeen Dagblad, Vandale.nl, Vereniging Gemeenschappelijk Wonen, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord