eenzaamheid

Campagne tegen eenzaamheid onder ouderen in de zomer

De maanden juli en augustus staan voor veel mensen in het teken van vakantie en met familie en vrienden uitstapjes ondernemen. Maar niet iedereen gaat eropuit in de zomer. Vooral ouderen blijven thuis en uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat maar liefst 15 procent van hen zich in de zomer eenzamer voelt dan in de rest van het jaar. Om die reden heeft KBO-PCOB de maanden juli en augustus uitgeroepen tot de maanden van de strijd tegen eenzaamheid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vraagt aandacht voor de campagne met reclamespotjes en een campagne via sociale media.

Eenzaamheid in de zomermaanden

Onder ouderen speelt eenzaamheid een grote rol. Vooral de zomermaanden waarin in familie en vrienden op vakantie gaan en zij achterblijven, is het gevoel van eenzaamheid het grootst. Daarnaast ligt het verenigingsleven stil en zijn sport- en spelclubs dicht waardoor er minder activiteiten zijn om aan deel te nemen. En doordat ouderen steeds langer op zichzelf blijven wonen, ligt vereenzaming op de loer.

8 dagen niemand spreken

Uit onderzoek door de seniorenorganisatie blijkt dat sommige ouderen in de zomer soms wel 8 dagen achter elkaar niemand spreken. Uit het onderzoek blijkt ook dat 44 procent (500.000 mensen) van de mensen van 65 jaar en ouder zich eenzaam voelt. Van deze mensen voelt 15 procent, dat zijn 75.000 mensen, zich in de zomer nog eenzamer. Zomereenzaamheid komt vaker voor in en rond de grote steden. Meer vrouwen dan mannen en ook alleenstaanden en ouderen zonder kinderen hebben er last van.

Activiteiten in de zomer

Eén van de doelen van de campagne is om ouderen aan te sporen zelf meer te ondernemen. Daarnaast roept de seniorenorganisatie organisaties en bedrijven op om juist activiteiten in de zomer te organiseren. Almere is in de zomer al jaren actief voor ouderen. Dit jaar organiseren zij voor de 11e keer de Zomerschool voor Senioren. Ouderen kunnen terecht voor een kookcursus, fietstocht of een andere leuke activiteit. Ook in Almelo wordt al 10 jaar lang elke zomer een zomerschool georganiseerd met excursies en andere creatieve activiteiten. Het belangrijkste doel van de activiteiten is het onderhouden van sociale contacten.

Reclamespot

Naast KBO-PCOB heeft ook het ministerie van VWS eenzaamheid onder ouderen hoog op de agenda staan. Zij onderschrijven de noodzaak van de strijd tegen zomereenzaamheid met een reclamespot. Ze roepen vakantiegangers op om eenzame ouderen te helpen door regelmatig een berichtje te sturen of te bellen vanaf het vakantieadres. Alleen dat al kan het gevoel van eenzaamheid verminderen. Op de website van KBO-PCOB wordt regelmatig een zomeractiviteit uitgelicht.

Lees ook: De zomer een vrolijk seizoen? Niet voor iedereen

(Bron: KBO-PCOB/NOS)

Geef een antwoord