zomereenzaamheid

Zomereenzaamheid: ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’

Terwijl familieleden op vakantie gaan, blijven veel ouderen mede door de onzekere coronasituatie thuis. Er is minder bezoek en dagactiviteiten vallen weg. Hierdoor ligt eenzaamheid op de loer. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is daarom een campagne gestart om zomereenzaamheid tegen te gaan met als boodschap ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’.

Meer kans op eenzaamheid deze zomer

Ondanks dat we door de versoepelingen van de maatregelen weer bij elkaar op bezoek mogen, verwachten alleenwonende 65-plussers deze zomer minder bezoek te krijgen dan andere zomers. Dit blijkt uit peiling van marktonderzoeksbureau Kien onderzoek. Familie en vrienden worden het meest gemist. Daarnaast ligt het verenigingsleven stil en zijn sport- en spelclubs dicht. Ouderen kunnen in de zomer dus minder vaak deelnemen aan dagactiviteiten. Hierdoor worden gevoelens van eenzaamheid sterker of komen opnieuw tevoorschijn.

Extra aandacht voor eenzame ouderen

Gevoelens van eenzaamheid kunnen het hele jaar door aanwezig zijn. Uit onderzoek van de seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat 44 procent van de mensen van 65 jaar en ouder zich eenzaam voelen. Demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) vertelt op de website van Rijksoverheid, dat die eenzaamheid niet opeens is verdwenen in de zomervakantie, in tegendeel juist. Het is daarom belangrijk dat er extra aandacht wordt besteed aan ouderen die zich eenzaam voelen. ‘’Een telefoontje of een appje kan al het verschil maken. Maak eens een praatje met iemand waarvan je vermoedt dat die zich alleen voelt in de zomer of nodig iemand uit voor een kop thee.’’ aldus minister De Jonge.

Campagne tegen zomereenzaamheid

Het zijn volgens de minister de kleine gebaren die het verschil kunnen maken. Dat is dan ook het thema van de zomercampagne die wordt georganiseerd door het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. De kleine gebaren zoals een telefoontje of het sturen van een kaartje vanaf een vakantieadres, kunnen al veel betekenen voor eenzame ouderen. Ook worden er op diverse plekken in het land initiatieven georganiseerd. Ouderen kunnen zich aansluiten bij een groepswandeling of samen buiten sporten. Op de campagnepagina kunt u de initiatieven bekijken, uzelf aanmelden als vrijwilliger, zien wat u voor de ander kunt betekenen en wat de signalen van eenzaamheid zijn. Op de pagina vindt u ook het nummer van De Luisterlijn. Hier kunt u 24 uur per dag terecht voor een gesprek van mens tot mens.

Videobellen

Hoe leuk is het om toch contact te maken met vrienden en familieleden die op vakantie zijn. Videobellen is daarvoor zeer geschikt. Dat kan bijvoorbeeld via Facetime, Skype of zoom. Weet u niet precies hoe dit werkt? Op MAX Vandaag vindt u  handige tips over videobellen.

Komt u er met het videobellen echt niet uit? Dan kunt u terecht bij de Digi-Hulplijn. Zij helpen u bij al uw digitale uitdagingen. Van WhatsApp tot een printer aansluiten, van beeldbellen tot online boodschappen doen. De medewerkers van de Digi-Hulplijn helpen u graag met alles waar u bij vastloopt. U kunt bellen naar 0800 – 1508 (gratis) op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. De vrijwillige Digicoaches van het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de Openbare Bibliotheken staan voor u klaar!

 

Geef een reactie

Reacties (4)

  Anngelique says:

  Ik heb veel meegemaakt en ben daardoor erg verlegen geworden en bang dat mensen mij in de steek laten.
  Ik denk dat veel verlegen mensen eenzaam zijn.

   Jojo52 says:

   Angelique, probeer eens op een terrasje koffie te drinken op een druk punt in de stad. Er komt vast een bekende langs die u dan kunt uitnodigen u te vergezellen voor een kopje koffie.

   kristien12 says:

   Verlegen mensen zijn ook vaak heel bescheiden mensen en denken dan al gauw dat ze iemand lastig vallen. Maar jij mag ik er ook zijn hoor. Dus probeer eerst weer wat zelfvertrouwen te krijgen. Bel wat mensen op die je vertrouwt. Ik zit ook alleen en ben daarom blij met de social media en heb daar leuke contacten en we delen onze mening over allerlei onderwerpen. Ik merk dan we niet de enigen zijn die alleen zijn hoor. Heb je hobby’s? Sluit je dan aan bij deze groep.

  kristien12 says:

  Eenzame mensen gaan niet naar een druk punt in de stad in de hoop een bekende tegen te komen om samen koffie te drinken. Juist niet.