Matthew Perry Chandler rouwen beroemdheid

Rouwen om Chandler Bing en professor Perkamentus: waarom kan het zo verdrietig zijn als een beroemdheid overlijdt?

Eens in de zoveel tijd is het schrikken als we een overlijdensbericht in het nieuws zien. In 2023 zijn onder meer komieken Wim de Bie en Paul van Vliet, tv-maker Harry de Winter, popiconen Tina Turner en Sinéad O’Connor, interviewster Clairy Polak, oud-voetballer Jan Jongbloed en acteurs Gina Lollobrigida, Michael Gambon en Matthew Perry overleden. En dat is best even slikken, ook al kennen we de overledene niet persoonlijk. Rouwen wanneer een beroemdheid overlijdt, waar komt dit precies door?

Friends-liefhebbers rouwen om Chandler

Met name het overlijden van Matthew Perry maakt heel wat los, overal ter wereld. De 54-jarige acteur is beroemd geworden als het personage Chandler Bing, uit de razend populaire en vaak herhaalde serie Friends. Voor degenen die de serie intensief gevolgd hebben, kan het overlijden van Perry aanvoelen als een persoonlijk verlies.

Of als herinnering aan een specifiek gedeelte in uw leven, waarin u bijvoorbeeld elke week klaar heeft gezeten voor een aflevering van Friends. “Zijn dood kan het einde van dat tijdperk markeren. Hierdoor kan het overlijden van een beroemdheid net zo voelen als het verlies van een dierbare”, aldus rouwcoach Benthe van Bree tegenover NU.nl, in reactie op het overlijden van Perry. Wat daarnaast meespeelt, is dat de acteur een turbulent persoonlijk leven heeft geleid, met veel alcohol- en drugsgebruik. “Daarom moeten we het effect van zijn dood niet onderschatten. Het kan een prikkel zijn voor mensen die hem als voorbeeld zagen”, stelt Daan Westerink, docent pedagogiek en gespecialiseerd in rouwverwerking, in gesprek met NU.nl.

Wim de Bie Janny van der Heijden Freek de Jonge Hella de Jonge
Lees ook: Janny van der Heijden en Freek en Hella de Jonge herdenken Wim de Bie

Harry Potter-fans rouwen om professor Perkamentus

Eerder in 2023 is Michael Gambon overleden. De geboren Ier heeft een lange staat van dienst als acteur, maar is bij het grote publiek vooral bekend als professor Albus Perkamentus in de Harry Potter-films. Over de hele wereld zijn generaties fans, vaak al op jonge leeftijd, opgegroeid met deze boeken en films. Het verklaart het massale rouwen en het eerbetoon van fans aan Gambon, in het Wizarding World of Harry Potter-pretpark. De omhoog gestoken toverstokken in onderstaande video verwijzen naar een scène in één van de films, waarin zijn personage Perkamentus overlijdt. Het overlijden van Alan Rickman (Severus Sneep) in 2016 heeft voor een vergelijkbare schokgolf onder Harry Potter-fans gezorgd.

Als een bekend persoon overlijdt, kan dat dus gevoelens van nostalgie oproepen. Bent u bijvoorbeeld opgegroeid met de muziek van Vader Abraham, Doe Maar of Meat Loaf? Of met de film Grease? Of heeft u regelmatig naar voetbalwedstrijden van Feyenoord, Ajax en het Nederlands elftal gekeken? Dan kan het overlijden van bijvoorbeeld Pierre Kartner, Henny Vrienten, Marvin Lee Aday, Olivia Newton-John en Wim Jansen toch wat teweegbrengen. Deze binnen- en buitenlandse beroemdheden zijn allen overleden in 2022, net als de geliefde weerman Piet Paulusma en de Britse koningin Elizabeth II.

Edwin Gitsels Harry de Winter
Lees ook: TV-icoon Harry de Winter (73) overleden, Edwin Gitsels vertelt over zijn oud-collega: “Een ontzettende inspirator”

Andere vormen van rouwverwerking

Mocht u het zelf even moeilijk hebben als zo’n publiek figuur overlijdt, dan is dat dus verklaarbaar. Ook rouwen om een verhuizing komt wel eens voor. Het verlaten van een vertrouwde omgeving kan gepaard gaan met heimwee, zeker als u goede herinneringen aan uw oude huis bewaart.

Een minder bekend fenomeen is rouwen na het overlijden van een huisdier. Maar als u jarenlang heeft opgetrokken met uw hond of kat, hakt zo’n overlijdensgeval er uiteraard ook in. Journalist Antoinnette Scheulderman heeft dit taboe willen doorbreken, met haar in 2018 verschenen boek Dan neem je toch gewoon een nieuwe. Hierin schrijft ze over haar eigen hond Bubbels en deelt ze de ervaringen van andere bekende baasjes en het afscheid van hun huisdier.

(Bron: Archief, Tijd voor MAX, NU.nl, Quest, NOS, Rouwverwerking.info. Foto: Tamas Vasvari/EPA)

Geef een reactie