henny vrienten

Zanger Henny Vrienten (73) overleden

Zanger en componist Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij werd bij het grote publiek bekend als lid van de groep Doe Maar. 

Succes met Doe Maar

Vrienten (1948) werd in het Brabantse Hilvarenbeek geboren en groeide op in Tilburg. In 1980 voegde hij zich bij de groep Doe Maar. De band bestond al even, maar na de komst van Vrienten werd de weg naar boven ingezet. Hun eerste succes hadden zij met de single 32 jaar (sinds een dag of 2), van hun 2e album Skunk. 

Solosucces

Daarna scoorde de band hit naar hit en werden zij in rap tempo ongekend populair. De band gaf in 1984 hun laatste optreden, maar Vrienten ging daarna door met muziek maken. Er volgde een aantal soloalbums en hij vormde samen met George Kooymans (Golden Earring) en Boudewijn de Groot de groep Vreemde Kostgangers. Onder deze naam brachten zij ook een aantal platen uit.

Daarnaast schreef hij veel muziek voor film en tv. Zo componeert hij voor Sesamstraat en voor de film Abeltje, een boekverfilming van het gelijknamige werk van Annie M.G. Schmidt. Hij was zelf ook kort te zien in de laatstgenoemde film.

Doe Maar reünie

In 2000 betrad Vrienten voor het eerst sinds 1984 weer het podium met zijn Doe Maar-collega’s. Zij maakten het album Klaar en speelden shows door het land. Helemaal klaar bleken ze echter nog niet te zijn, want de groep kwam in de jaren daarna nog veelvuldig bij elkaar voor optredens. De laatste tournee werd echter afgezegd, omdat Vrienten ziek bleek te zijn. Of hij is overleden aan deze ziekte, is niet bekend gemaakt.

(Foto: ANP)

Geef een reactie