SIRE: praten over de dood

Maak de dood bespreekbaar, want een onvolledig afscheid leidt tot extra verdriet

Als 1 ding in het leven vaststaat, dan is het de dood. Aangezien het iets is wat met zekerheid gebeurt, zou het denkbaar zijn dat we het hier regelmatig over hebben. Maar het tegendeel blijkt waar. Volgens SIRE praat 1 op de 3 Nederlanders nooit over de dood. En dat is jammer, want een onvolledig afscheid leidt tot extra verdriet en bemoeilijkt rouw. 

Anders afscheid willen nemen

Meer dan de helft van de Nederlanders had op een betere manier afscheid willen nemen van iemand die overleden is, meldt SIRE op basis van onderzoek door onderzoeksbureau DirectResearch. En een onvolledig afscheid bemoeilijkt het rouwproces en zorgt alleen maar voor extra verdriet. Want afscheid nemen kan maar 1 keer.

Ga in gesprek over de dood

SIRE hoopt met de campagne dat mensen in gesprek gaan met elkaar over de dood. Met elkaar erover praten verbindt. Het helpt om te weten wat de wensen zijn. Het is ook een goed moment om praktische zaken met elkaar te bespreken over de wensen voor de uitvaart of het opstellen van een testament. Wie niets vastlegt of bespreekt, laat nabestaanden met vragen achter.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

“Eigenlijk gaat zo’n gesprek niet over de dood, maar juist over het leven”, zegt SIRE-directeur Lucy van der Helm in het NOS Radio 1 Journaal. “Er is niets mooiers dan terugkijken op een mooi leven. En dat als iemand overlijdt, dat hij of zij alles heeft gezegd.

MAX Seniorencoach kan helpen bij zo’n gesprek

Bijna niemand praat graag over de dood en vermijdt het gesprek daarover met kinderen of partners. Toch kan het uitwisselen van elkaars gedachten hierover juist voor heel veel rust zorgen. Hoe kunt u het gesprek aangaan met uw kinderen over uw wensen en wat kan helpen in een periode van rouw? MAX Seniorencoach kan daar met u over in gesprek en u mogelijk helpen om de dood (gewoon) bespreekbaar te maken. Neem vrijblijvend contact op met MAX Seniorencoach op 035 –  677 07 10 of stuur een mail naar seniorencoach@omroepmax.nl

MAX-dj Bert Haandrikman heeft op 8 februari 2022 aandacht besteedt aan de campagne in zijn show Goeiedag Haandrikman! U kunt het fragment hier terugluisteren.

Geef een reactie

Reacties (6)

  dragon says:

  typisch weer zaken die ons aangepraat worden.
  En misschien is dit ook een bijdrage van de uitvaartbranche .
  Die verdienen hier veel geld mee.
  Bovenstaand artikel spreekt mij totaal niet aan.
  Ik ben ook nooit naar een graf van mijn dierbare overledenen geweest.
  IK zou niet weten wat ik daar te zoeken heb.
  Het is in mijn ogen belangrijker om goed te wezen tijdens iemands leven.
  Dat geeft mij meer voldoening , dan een graf bezoeken.

  Hanneke60 says:

  Ik ga nog steeds naar het graf van een dierbare toe, daar vind ik troost bij ook praat ik tegen de persoon die er ligt
  na een paar minuten ga ik weer weg en zeg ik tot de volgende keer

  Vissik says:

  Een heel goede en informatieve website is:
  landelijkexpertisecentrum.nl

   Vissik says:

   Sorry,landelijkexpertisecentrumsterven.nl

  Hier Bergeijk says:

  Mijn familie heeft er al lang geleden voor gekozen te cremeren en de as op hetzelfde plekje te verstrooien. Geen dure grafsteen nodig. Geen verlenging van grafrechten nodig waaraan mogelijk niet iedereen kan bijdragen. Geen frustratie als het graf ineens geruimd blijkt te zijn omdat de post van het voornemen daartoe gemist is. De een bezoekt het plekje wel, de ander niet. Tijden gaan voorbij, herinneringen blijven.

  Casey says:

  Ik ben 82 en heb met mijn arts en naasten alles doorgesproken. Ben niet bang voor de dood. Wel nieuwsgierig. Heerlijk! Geen corona, geen tweedeling, geen belasting. Ben heel tevreden met wat ik in mijn leven geleerd heb en wat ik voor anderen heb kunnen betekenen.