appels

Zoveel soorten appels, maar wist u dit al?

Appels, we zijn er dol op in Nederland. Het is de meest gegeten soort fruit in ons land. Gemiddeld eten we 10,2 kilo appels per jaar. Nederland is een goed land voor fruitteelt. We hebben een jaarlijkse productie van ongeveer 300 miljoen kilo. De helft wordt geëxporteerd, de andere helft blijft hier. Het grootste gedeelte eten we lekker op, maar een kwart van alle appels is bestemd voor appelmoes.

Eigen soorten

Wereldwijd zijn er meer dan 7.000 verschillende soorten appels. De populairste soorten die in Nederland geteeld worden zijn Elstar, Jonagold, Goudrennette, Golden Delicious en Cox’s Orange Pippin. Ze komen voornamelijk uit de Betuwe, in Gelderland. Maar ook in Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland is een goede bodem voor fruitteelt.

Wereldwijde soorten

Naast dat we veel eigen appels exporteren, is het ook de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort van ons land. We halen ze dan uit Frankrijk, België, Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, China en Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door appels eten. De Nederlandse varianten zijn vanaf september op de markt, de soorten van het zuidelijk halfrond komen vanaf maart of april beschikbaar.

Lees ook: Vet op appelschil? Hierdoor komt dat

Nieuwe soorten appels

Door de jaren heen komen er ook steeds meer nieuwe soorten appelrassen bij. Denk bijvoorbeeld aan de Kanzi, Jazz en Pink Lady. Daarbij zit ook verschil in gewone rassen en speciale rassen (clubras). “Dit zijn nieuwe rassen waar patent op zit en die worden geteeld volgens een clubsysteem: een beperkt aantal telers mag de appel laten groeien en de appel wordt door de licentiehouder op de markt gebracht volgens een vooraf bepaalde marketingstrategie”, vertelt fruitdeskundige Marcel Tross aan AD.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld om de appelrassen Pink Lady, Junami, Jazz en Kanzi.

Zo’n clubras sluit aan bij de wensen van de huidige consument, vertelt groente- en fruitexpert Frank van Vuure aan het AD. “Een felrode kleur, friszoete smaak, lange houdbaarheid maar ook een crispy bite: niemand zit te wachten op een melige appel.”

appels
Lees ook: Wie appels eet krijgt miljoenen (goede) bacteriën binnen

Speciale appels duurder dan ‘gewone’

De appels van zo’n speciaal ras zijn in de winkel duurder dan de gewone rassen. Dat heeft volgens Van Vuure meerdere redenen. De appelteler betaalt iets meer per boom van een speciaal ras, dan van een gewoon ras. De ontwikkelkosten van een nieuwe appelsoort zijn ook hoog. Volgens de expert duurt het gemiddeld 5 jaar voordat een nieuw ras is ontwikkeld. En als consument betaalt u ook voor de marketing.

Appels bewaren

Welke appel u ook kiest, een zoete, zoetzure of zure, het gaat erom wat u zelf lekker vindt. Het fruit is redelijk lang te bewaren. In de koelkast gaan ze 2 tot 4 weken mee, buiten de koelkast gaat het om 3 tot 7 dagen. U kunt ze ook invriezen, dan blijven ze 8 tot 12 maanden goed. Wilt u dat het stuk fruit sneller rijpt? Leg het dan naast een banaan. En heeft u zin in een baksel met appel gekregen? Kijk dan eens bij onze recepten.

(Bron: AD.nl, Voedingscentrum, Jumbo. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    vroeger hadden we geen koelkast en werden de appels gedroogd of ingekuild.De ingekuilden kon je eten tot maart.
    Ik bewaar de appels in kisten op een koele vorstvrije plaats. Wel iedere week op aangetaste sorteren die dan weer voor de appelmoes of rode kool gebruikt worden