Appels

Appels blijven op deze manier zo lang mogelijk vers

In de koelkast, fruitmand, voorraadkast of misschien wel in de vriezer. Er zijn veel verschillende manieren om appels te bewaren. De ene appel blijft, ongeacht hoe u ze opbergt, wat langer vers dan de ander. Toch heeft de manier van bewaren veel invloed op het rijpingsproces. Hieronder leest u hoe uw appels langer vers blijven.

Soort en kwaliteit

Hoe lang het fruit vers blijft, heeft te maken met hoe ver dit al is gerijpt, het soort en de kwaliteit daarvan. Koopt u een al wat rijpere appel, dan is deze waarschijnlijk op de dag zelf het lekkerst. Daarna is de appel al snel te ver gerijpt en wordt deze melig. Degene met een dikke schil, bijvoorbeeld de soorten Fuji of Granny Smith, blijven langer goed. De schil beschermt het fruit dan tegen invloeden van buitenaf, waardoor het rijpingsproces wordt vertraagd. De Gala- en de Deliciousappel hebben juist een dunnere schil waardoor ze sneller rijpen. Ook de grote variant rijpt sneller dan de kleine. Kijk, voor u er eentje koopt, goed naar bruine plekjes of deukjes in de schil. Een wat rijpere appel is al wat zachter, maar de schil moet er nog goed en glanzend uit zien.

rijp fruit
Lees ook: Wanneer is fruit perfect rijp? Met deze trucs herkent u het

Appels bewaren

Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo’n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden. Heeft u een koele schuur of kelder? Dan kunnen ze ook daar terecht. Leg ze in geen enkel geval naast ander groente of fruit. Het ethyleengas, dat vrijkomt bij rijpingsprocessen, versnelt de rijping hiervan. Wilt u juist de rijping versnellen? Bewaar de appels dan op de fruitschaal tussen een paar bananen. Het ethyleengas uit bananen heeft een sterk effect op de rijping van appels.

Zo lang mogelijk vers houden

Wilt u ze zo lang mogelijk bewaren? Verpak dan elke appel apart in een krant. Hierdoor voorkomt u dat, 1 overrijpe appel, het rijpingsproces van de andere beïnvloedt. Om er voor te zorgen dat u elke dag een verse appel kunt eten, kunt u het beste verschillende soorten kopen. Elk soort rijpt op een andere snelheid. Degene die het snelst rijp zijn, kunt u dan het eerst eten. Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren. Ideaal wanneer u spontaan zin krijgt om een appeltaart te bakken. 

appelpitten
Lees ook: Hoe (on)gezond zijn appelpitten?

(Bron: Voedingscentrum, Roomed, fruitpluktuin.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    Ik bewaar ze buiten onder een afdak en als het begint te vriezen, in de schuur onder een deken.
    Ik haal er iedere week de rotte er uit en eet die eerst op. Ik heb tot eind februari eigen geplukte appels