avocado

Zo krijgt u een te harde avocado sneller eetrijp

Op het moment dat u een avocado koopt, is die niet altijd rijp genoeg om direct te eten. Ze worden ook wel eetrijp verkocht, maar zelfs dan is dat niet altijd het geval. Wilt u de vrucht wel snel gebruiken, dan kunt u een aantal dingen doen om het rijpingsproces te versnellen.

Hoe ziet u of een avocado rijp is?

Bij avocado’s geeft de kleur van de schil onder het stukje wortel dat er vaak aan zit een goede indicatie. Lukt het niet dit eraf te halen, dan is de avocado hoogstwaarschijnlijk nog niet rijp. Lukt het wel en is het plekje groen, dan is hij goed rijp. Is de plek bruin verkleurd, dan is de avocado waarschijnlijk inmiddels overrijp.

Licht verhitten

Heeft u een harde avocado direct nodig, dan kunt u een ‘paardenmiddel’ uitproberen. Hiervoor verhit u de vrucht licht. In het geval van de oven wikkelt u hem daarvoor in aluminiumfolie en plaats u hem afhankelijk van hoe zacht u hem wilt hebben 10 tot 50 minuten in een oven op 90 graden. Of verwarm een erg harde avocado op 200 graden en dan ongeveer 10 minuten. In het geval van de magnetron prikt u wat gaatjes in de schil en wikkelt u de avocado in huishoudfolie. Verwarm de avocado steeds 30 seconden, tot het moment waarop hij zacht genoeg is. Stop hier tijdig mee, want anders verliest hij zijn vorm, en laat hem goed afkoelen. Deze methode heeft wel als nadeel dat het de smaak enigszins beïnvloedt, dus dit is iets wat niet iedereen bevalt. Voor guacamole is het vaak wel een prima optie, vanwege de overige smaken die u nog toevoegt.

avocado
Lees ook: Een avocadopit verwijderen? Zo doet u dat veilig

Bakken

Komt u er pas na het aansnijden achter dat de avocado niet rijp is, dan kunt u hem toch gebruiken, door hem even in een koekenpan te bakken. Ook in dit geval smaakt hij anders dan een vers exemplaar, maar zeker als u nog wat ingrediënten toevoegt, kan het een smakelijke optie zijn. Op onze receptenpagina vindt u lekkere opties.

Ethyleengas versnelt het rijpingsproces

Heeft u een keiharde avocado niet dezelfde dag nodig, maar bijvoorbeeld enkele dagen erna, dan kan het helpen hem met rijp fruit op de fruitschaal te leggen. Dit komt door het gas ethyleen dat veel vruchten produceren, wat het rijpingsproces versnelt. Een rijpe avocado kan op zijn beurt overigens ook weer helpen om fruitsoorten als ananas, appels en bananen eerder te laten rijpen.

Plaats de avocado in een zak of krant

Door de avocado in een papieren of plastic zak of krant te plaatsen versnelt u het rijpingsproces onder invloed van het ethyleengas nog sneller. De avocado produceert dit zelf ook, maar door een rijpe tomaat of appel in de zak toe te voegen wordt het proces versterkt. Leg de avocado zeker niet in de koelkast, want dat vertraagt het rijpingsproces juist. Bij kamertemperatuur gaat het een stuk sneller.

(Bron: RTL Nieuws, Radar, Culy, AD, Gezonder Leven, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    jae pand says:

    Als de avocado nog te hard is doe ik hem i d magnetron.. 1 min. Op de laatste stand. Nog hard dan 30 sec op 180. Werkt prima