avocado

Een avocadopit verwijderen? Zo doet u dat veilig

De avocado is populair, maar kan ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Dat gevaar zit hem in de pit van de avocado, deze wordt door veel mensen met een mes verwijdert, maar dat kan voor ongelukken zorgen. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie Artsen raadt het inmiddels zelfs af om een avocado te ontpitten met een mes. Maar hoe doet u dat dan wel?

Avocadoletsel

Hoe u de van origine Mexicaanse vrucht het best kunt ontdoen van schil en pit, daar zijn de meningen over verdeelt. De bekendste tactiek is toch wel het door midden snijden van de avocado om de pit vervolgens met een mes uit een helft te verwijderen. Maar door deze manier ontstaat ook het meeste ‘avocadoletsel’. Dit komt doordat de pit glad is, waardoor het mes gemakkelijk kan uitglijden en in uw handpalm terecht kan komen. Door de manier waarop veel mensen het mes vasthouden tijdens het ontpitten, is de kans groot dat het mes in een zenuw in de hand terecht komt, wat zenuwschade tot gevolg kan hebben.

Zenuwschade en doorgesneden pezen

Een snee in uw hand is natuurlijk al vervelend genoeg, laat staan zenuwschade. Dit kan er zelfs voor zorgen u (tijdelijk) geen gevoel meer in uw hand heeft. Maar omdat handen volzitten met essentiële spieren kan het zelfs nog erger, u kunt namelijk ook een pees doorsnijden wanneer u veel kracht zet om de avocadopit te verwijderen. Bij een doorgesneden pees is in bijna alle gevallen een operatie nodig en moet u langere tijd revalideren. Al deze verwondingen wilt u natuurlijk het liefst voorkomen, maar betekent dat dan dat u nooit meer een avocado kunt eten?

Gebruik een lepel

Dat is gelukkig niet het geval. U kunt ‘avocadoletsel’ tegengaan door simpelweg een lepel te gebruiken in plaats van een mes, wanneer u de pit uit de vrucht wilt halen. Ook bestaan er handige hulpmiddelen die speciaal zijn gemaakt om een avocado veilig te ontpitten. Daarnaast is het ook handig om te weten dat wanneer u de pit maar lastig uit de avocado krijgt, dit waarschijnlijk komt doordat de vrucht nog niet helemaal rijp is. Een rijpe avocado is namelijk zacht, waardoor de pit over het algemeen heel gemakkelijk te verwijderen is.

avocado

Met een speciale avocadotool zoals deze, kunt u de pit veilig verwijderen.

Avocado laten hergroeien

Wist u trouwens dat u de pit van de avocado helemaal niet hoeft weg te gooien wanneer u deze veilig heeft verwijderd? U kunt de pit gebruiken om avocado’s te laten hergroeien. Alles daarover leest u in dit artikel.

(Bron: JAN magazine, Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie Artsen, OXO)

Geef een reactie

Reactie

  1. Jantienp says:

    Nog simpeler is om de avocado in vieren te snijden. Je heb zo 4 kwarten en de pit is er zo gemakkelijk uit te halen.