verschillende soorten paprika's

Zo gezond zijn paprika’s

Gezond en gevarieerd eten (en voldoende beweging) is het advies voor een goede gezondheid. Maar steeds weer variëren is soms best een uitdaging. Op MAX Vandaag lichten we daarom af en toe groente of fruit uit om u een handje te helpen. Dit keer de paprika. Want hoe gezond zijn paprika’s eigenlijk? 

Vruchtgroente

De paprika is een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat van de plant de vrucht wordt gegeten. Naast paprika’s zijn tomaten, komkommers en courgette ander voorbeelden van vruchtgroenten. Het is familie van de peper, maar is niet scherp, maar zoet van smaak. Ze zijn er in verschillende kleuren zoals rood, oranje, geel en groen. De rode is het zoetst. Ook de vorm kan verschillen van rond tot punt. Oorspronkelijk komen ze uit Midden-Amerika, maar zijn via wat omwegen in het Middellandse Zee-gebeid beland. Van maart tot september worden paprika’s in de Nederlandse kassen verbouwd. In de overige maanden worden ze geïmporteerd. De paprika bewaart u het beste buiten de koelkast, maar wel op een wat koelere plek. Anders in de groentelade van de koelkast. Dan is hij wel een week houdbaar.

Wat maakt de paprika zo gezond?

Om te beginnen zit een paprika vol vezels, voedingsstoffen en bevat het relatief weinig calorieën. Het is een bron van Kalium wat bijdraagt aan het reguleren van de vochtbalans in ons lichaam en wat een bloeddruk verlagende werking heeft. Daarnaast is een van de belangrijkste ingrediënten vitamine C. Wie dagelijks een halve paprika eet, krijgt ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C binnen. De rode bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als de groene variant. De vezels die in paprika, maar ook in andere groenten, zitten dragen bij aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Goed voor de binnen- en buitenkant

Een extra reden om vaker een paprika te eten is dat het bijdraagt aan een mooie huid. Vitamine C helpt namelijk  bij de aanmaak van collageen, het eiwit dat onze huid steviger en elastischer maakt. Dus zet de paprika wat vaker op het menu, want hij is goed voor de binnen- als de buitenkant van ons lichaam!

Op zoek naar recepten met paprika erin verwerkt? Wij hebben een aantal recepten voor u op een rij gezet.

Lees ook: 11 keer eetbare bloemen voor in de (moes)tuin en op het balkonDeze eenpansgerechten zijn ideaal voor op de camping (en voor thuis)Verlepte groenten? Zo zijn ze in een handomdraai weer versUzelf vrolijk eten? Deze voedingsmiddelen beïnvloeden het humeur positief

(Bron: Voedingscentrum, Wikipedia, Margriet.nl, archief)

Geef een reactie

Reactie

  Nelleke reageert says:

  Paprika’s lenen zich uitstekend om er een salade van te maken.
  Neem 3 verschillende kleuren paprika
  1 doosje champignons
  1 ui in halve maantjes gesneden
  2 hardgekookte eieren
  Doosje gerookte zalmblokjes
  Mayonaise, truffelolie, citroensap

  Snijd de paprika’s in stukjes. Bak de champignons en laat afkoelen. Snijd de uien in dunne halve maantjes. Doe het geheel in een saladeschaal, voeg de in stukjes gesneden ei en de zalmsnippers toe. Maak een dressing van mayonaise, een scheutje truffelolie en een klein beetje citroensap. Meng dit geheel door de salade. Laat even een uurtje intrekken zodat alle smaken zich goed mengen. Heerlijk op een warme zomerdag.