vrolijk eten

Uzelf vrolijk eten? Deze voedingsmiddelen beïnvloeden het humeur positief

Welk voedsel we eten is van groot belang voor onze gezondheid. Er wordt steeds meer duidelijk over het effect van voedingsmiddelen op het lichaam, maar ook op de hersenen. Er is nog meer onderzoek nodig naar de relatie tussen voedsel en ons humeur, maar er is al wel bekend dat bepaalde voedingsmiddelen het humeur positief kunnen beïnvloeden.

Groente

Een groot deel van hoe gezond we ons voelen is afhankelijk van onze darmen. Het zenuwstelsel rondom de darmen is zo uitgebreid dat het ook wel het tweede brein wordt genoemd. Dit stelsel reguleert vele processen in het lichaam en staat in nauw contact met de hersenen. Darmbacteriën spelen een grote rol en des te gevarieerder hun samenstelling is, des te beter. Vezelrijk voedsel draagt hier aan bij. Groente is hiervoor een erg goede optie. Eet u te weinig groente naar uw zin dan kunt u uw dagelijkse porties uitbreiden door bijvoorbeeld reepjes paprika of plakjes komkommer op brood te doen. Of een salade toe te voegen bij de lunch. Voor onderweg zijn snacktomaatjes of wortels een goede keuze. Verder kunt u restjes groente door een omelet doen en natuurlijk uw portie groente bij het avondeten uitbreiden. Bijvoorbeeld met spinazie. De vitaminen B9 en B12 in spinazie onderdrukken namelijk depressieve gevoelens.

Melkzuurbacteriën

Darmbacteriën hebben baat bij voedsel waar veel melkzuurbacteriën in zitten. Die melkzuurbacteriën zitten in voedingsmiddelen die door fermentatie ontstaan, zoals zuurkool. Maar ook yoghurt, kefir en karnemelk bevatten melkzuurbacteriën.

Vitamine D / vette vis

Zomers maakt het lichaam zelf vitamine D in de huid, onder invloed van zonlicht, maar dat is ’s winters een stuk lastiger. Vitamine D is van belang voor sterke botten en spieren, maar het is ook onmisbaar voor een goed humeur. Gelukkig zijn er bepaalde voedingsmiddelen die deze belangrijke vitamine bevatten: eieren, vette vis en vlees. Van vette vis is bovendien bewezen dat het de kans op depressiviteit verlaagt. De gunstige effecten worden toegeschreven aan de omega-3-vetten die in vis zitten. Die dragen bij aan een goede hersenfunctie. Denk daarbij aan sardines, zalm en haring, maar vooral ook aan makreel. Want die vis bevat er van alle vissoorten het meeste van.

Koffie

Cafeïne stimuleert de hersenen en 1 à 2 kopjes koffie per dag heeft een positief effect op het humeur. Een grotere hoeveelheid heeft geen zin, want het effect wordt er niet groter door en teveel cafeïne heeft zelfs een averechtse werking op het humeur. Bovendien is teveel van de opwekkende stof schadelijk voor de gezondheid en kan het de slaap verstoren, wat zeker niet goed is voor het humeur. Maar met mate draagt het wel bij aan een betere stemming.

Noten

Noten zijn niet alleen vezelrijk, maar bevatten ook de juiste soort vetten en veel mineralen. Noten zitten vol onverzadigde vetten en net als vette vis omega-3-vetten. Walnoten bevatten van alle noten het meest. Amandelen zijn ook een goede keuze, vanwege de aminozuren die ze bevatten. Die helpen bij het creëren van dopamine in de hersenen. En laat een andere naam voor dopamine nou ‘gelukshormoon’ zijn.

Saffraan

De kostbare specerij saffraan zorgt ervoor dat er meer serotonine vrijkomt in de hersenen. Op dezelfde manier zoals antidepressivum Prozac dat doet. Uit een Iraanse studie is daarnaast gebleken dat saffraancapsules humeur-schommelingen bij vrouwen, als symptoom van PMS, met 50 procent verminderen. Een teveel aan saffraan is overigens gevaarlijk en kan juist gezondheidsproblemen geven.

Rode peper

Door het eten van rode peper komt endorfine vrij. Dit komt door het stofje capsaïcine die de peper pikant maakt. En endorfine zorgt weer voor een geluksgevoel.

Banaan

Banaan bevat de stof tryptofaan, dat een plezierig gevoel geeft. Tryptofaan is namelijk een grondstof voor serotonine dat een gevoel van tevredenheid geeft. Naast banaan komt tryptofaan ook voor in onder andere dadels, tonijn, notenpasta en avocado.

Zoetigheden zijn helaas geen goede optie

Voor wie het gevoel heeft vooral een goed humeur te krijgen van taartjes, snoep of andere zoetigheden is er helaas slecht nieuws. Op de korte termijn werkt dat zeker, maar al na een half uur is het effect van de suiker weer uitgewerkt en is er een nieuwe portie nodig voor hetzelfde effect. Daaraan toegeven is weinig bevorderlijk voor de lijn en de gezondheid. Ook loopt u het risico dat het een gewoonte wordt. Steeds wanneer u chagrijnig bent wilt u dan iets snoepen. Voortdurend teveel suiker heeft bovendien een negatief effect op de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat mensen dan een grotere kans hebben op depressieve gevoelens. Het werkt beter voedingsmiddelen te kiezen die op een veel langzamere manier energie geven. Zoals de hierboven beschreven noten en vers of gedroogd fruit.

Chocolade

Voor chocolade kan helaas geen uitzondering gemaakt worden qua zoetigheden. De lekkernij bevat wel degelijk stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo’n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dan weer in veel mindere mate dan koffie. Naast gunstige stoffen bevat chocolade veel verzadigd vet. Wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Ook zitten er veel calorieën in chocolade. Vanwege deze redenen staat het dan ook niet in de Schijf van Vijf.

(Bron: Gezondheidsnet, Voedingscentrum, AD, InfoNu.nl, Dokter.nl, archief)

Geef een antwoord

Reactie

    BIJBLOEM says:

    Fruit op het brood i.p.v. jam.
    Minder toegevoegde suiker.
    Komt de industrie weer met zoetstoffen uit fruit.