tosti

Zin in een tosti? Deze kaas kunt u het best gebruiken

Bijna iedereen eet weleens een tosti, er bestaan dan ook vele variaties op dit gerecht. U kunt een tosti met allerlei soorten kaas eten, maar welke kaassoort is nou eigenlijk het beste voor op een tosti? 

De beste kaassoort voor een tosti

Gesmolten kaas is wat een tosti zo lekker smeuïg maakt. Misschien heeft u al eens gemerkt dat niet alle soorten kaas even goed smelten. Dit heeft te maken met de pH-waarde van de kaas. Hoe lager deze waarde is, hoe beter de kaas smelt. Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. Jonge kaas en extra belegen kaas hebben bijvoorbeeld de juiste pH-waarde, maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.

Wilt u toch graag een ander soort kaas met een hogere pH-waarde (bijvoorbeeld oude kaas) op uw tosti? Ook dat kan. Het is dan handig om deze te combineren met kazen met een lage pH-waarde, zodat deze als het ware om de andere kaas heen smelten. Wat u ook kunt doen is de kaas raspen, hierdoor smelt het ook sneller.

Het ideale brood voor een tosti

Naast kaas, is brood het andere belangrijke ingrediënt van een tosti. Ook hiervoor geldt dat de ene soort geschikter is dan de andere. Houd met het kopen van het brood rekening met de stevigheid. Hoe steviger het brood, hoe lekkerder de tosti wordt. Daarnaast zijn dunne sneetjes beter dan dikke. Dikke plakken brood zorgen er namelijk voor dat het langer duurt voordat de kaas smelt, waardoor het kan voorkomen dat de kaas nog niet is gesmolten terwijl het brood al wel uit de pan of het tosti-ijzer moet. Kies bij voorkeur ook niet voor brood met veel gaten, hier smelt de kaas namelijk door heen, waardoor er minder op uw tosti overblijft.

Bakken

Een ander belangrijk onderdeel van het maken van een tosti is het bakken. Sommige mensen doen dit in een tosti-ijzer, maar anderen kiezen voor de pan. Gebruikt u ook een pan? Dan is het belangrijk om het brood van te voren in te vetten met boter of mayonaise. Hierdoor wordt hij extra knapperig, krijgt de tosti meer smaak en wordt hij mooi goudbruin gebakken. Gebruik voor het perfecte resultaat boter die op kamertemperatuur is. Een ander voordeel hiervan is dat u vervolgens geen boter of olie meer in de pan zelf hoeft te gebruiken, de tosti is immers al vet genoeg.

(Bron: Lekkergezond.nl, Vice, Elle Eten)

Geef een reactie