tosti

Is een tosti ongezonder dan een gewoon broodje kaas?

Stop een boterham met kaas in het tosti-ijzer, of leg deze even in een pan en u heeft een lekker knapperige tosti met smeuïge kaas. Veel mensen vinden een tosti smakelijker dan een gewoon broodje kaas, terwijl het toch eigenlijk uit dezelfde ingrediënten bestaat. Maar is een tosti ook even gezond als een broodje kaas? 

Beiden gezond?

In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra’s in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas. Maar zodra u extra’s toe gaat voegen, wordt het een ander verhaal.

Extra boter is calorieënbom

Wanneer u een tosti maakt in een pan, voegt u die extra ingrediënten al snel toe. Denk bijvoorbeeld aan extra boter of margarine waarin u de tosti bakt. Dan bevat de tosti al snel meer calorieën dan een broodje kaas waarbij u die extra’s niet had gebruikt. Gelukkig is het niet nodig om extra boter te gebruiken wanneer u uw tosti maakt in een tosti ijzer, op die manier is een lekkere tosti dus niet ongezonder.

Geniet met mate

Wel is het zo dat het eten van een tosti al snel uitnodigt tot het eten van nog meer tosti’s. Dat komt doordat een tosti extra knapperig is en de kaas lekker smeuïg, wat het voor uw smaakgevoel interessanter maakt dan een gewone boterham. Wanneer u hier gevoelig voor bent is het dus mogelijk slimmer om een koud broodje kaas boven de tosti te verkiezen.

En wilt u toch graag tosti’s eten? Maak deze dan bij voorkeur met volkorenbrood, dat maakt het net weer wat gezonder dan een tosti met witbrood.

(Bron: Algemeen Dagblad, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reacties (7)

  Martin Duijf says:

  Het is zeer twijfelachtig of kaas gezond is. Immers koeienmelk is voor het kalf. De mens is het enige zoogdier dat melk of produkten van melk nuttigt van een ander zoogdier. Dat is op zijn zachtst gezegd zeer merkwaardig. Misschien wel mede de oorzaak van zo veel welvaartsziektes.

  dinirosa says:

  ik doe halve speltboterham 1 plakje kaas even in magnetron, laat het afkoelen en dan is het dus een lauwe tosti, maar heerlijk.
  en geen behoefte een 2e te nemen. kwestie van discipline?

  dinirosa says:

  idd. vreemd dat we de melk van de koe afpakken, en schaam me er ook voor, helaas ben ik nog niet zo ver dat ik dat niet meer ga nemen.
  zou ook een mooiere wereld voor mens en dier worden.
  tja.

  Proefkonijn says:

  Jee, melk is ongezond, brood ook vanwege de koolhydraten, kaas nu ook ongezond? Schei toch uit. Eet gewoon alles, maar met mate, en denk vooral aan dierenwelzijn, dus 3 sterren of eko! 😋

   marcelgrotepunt@gmail.com says:

   Je haalt me de woorden uit mijn mond. Sommige mensen zijn zo extreem doorgeschoten. Al duizenden jaren eten en drinken wij producten van de koe. Gezind en goed, zeker als het rechtstreeks van de boer komt er nier allerlei toevoegingen zijn toegevoegd. Maar goed dat we in een democratisch land leven en je eet wat je wil eten.

  Alexx says:

  Ik heb denk ik enkel last van de toevoegingen in het brood!
  Als ik brood eet in het buitenland wat al na een paar uur geroosterd moet worden heb ik nergens last van, ben ik terug in NL en heb ik een supermarkt boterham dan giert het maagzuur de tent uit!

  Ik ga nu een tostie maken!