beste terras

Zeeuwse Veere heeft beste terras van Nederland

Op zoek naar het beste terras van Nederland? Dan moet u in het Zeeuwse Veere zijn. Althans, volgens horecavakblad Misset Horeca. Het blad publiceert elk jaar een lijst van de 100 beste Nederlandse terrassen en in 2019 staat dat van restaurant De Werf in Veere bovenaan. 

Vakjury beslist over beste terras

Terrassen die voor willen komen op de Terras Top 100 kunnen zich opgeven bij Misset Horeca. Vervolgens worden de horecagelegenheden bezocht door een vakjury, die zich vooraf uiteraard niet bekend maakt. De leden van de jury letten bij het kiezen van het beste terras vooral op de kwaliteit van het het eten en drinken, de netheid, snelheid van het personeel, de werkwijze, de gastvrijheid en het afruimen. Ook wordt er gekeken naar hoe het personeel het afrekenproces aanpakt.

Top 5 van 2019

Bij restaurant De Werf in Veere is dit alles dik in orde, oordelen de juryleden. “Dit is zo’n beetje het perfecte terras”, schrijft een van hen over de eet- en drinkgelegenheid in Veere, dat in de huidige vorm pas 2 jaar bestaat. De rest van de top 5 ziet er overigens zo uit:

2. Brasa in Purmerend (Noord-Holland)
3. Pelle’s in Deurningen (Overijssel)
4. Orangerie Mattemburgh in Hoogerheide (Noord-Brabant)
5. Huis Vermeer in Deventer (Overijssel)

Hoe doen de andere provincies het?

Met 2 noteringen in de top 5 is Overijssel dus prima vertegenwoordigd in de hoogste regionen, maar Noord-Holland is de provincie die over het algemeen genomen het best scoort. 22 van de 100 beste terrassen zijn te vinden in dit gedeelte van Nederland. Gelderland volgt met 18 noteringen, die zich voornamelijk in de Achterhoek bevinden. De Limburgse restaurants en bars doen het daarna het beste met 14 vermeldingen, gevolgd door Overijssel en Zuid-Holland (allebei 12 noteringen).

Minste noteringen in het noorden

De noordelijke provincies scoren het minst goed. Drenthe en Friesland hebben beide maar 1 notering en Groningen 2. Dat er zo weinig horecagelegenheden uit dit gebied in de Terras Top 100 voorkomen, betekent niet per se dat de terrassen hier niet goed zijn. Zoals al gezegd moeten restaurants zich zelf opgeven voordat zij de jury op bezoek krijgen. Als uitbaters dit niet doen, maken zij dus überhaupt geen kans om in de lijst opgenomen te worden.

Winnaars van vorige edities

In 2018 ‘wint’ er overigens een noordelijk terras. ’t Gerecht in Heerenveen mag zichzelf dan nummer 1 noemen, maar in 2019 komt het hotel-restaurant niet voor in de ranglijst. De winnaar van 2017, Brasserie Staverden in Staverden, komt ook niet voor in de lijst van dit jaar.

(Bron: Misset Horeca, Omroep Zeeland, archief)

Geef een reactie