Open

Tips voor Open Monumentendag 2017

In het weekend van 9 en 10 september 2017 is het weer tijd voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Tijdens deze 2 dagen zijn er ruim 4.000 bezienswaardigheden kosteloos toegankelijk. Wij lichten er per provincie 1 uit.

Friesland

Hobbe van Baerdt kerk in Joure
Dit gebedsgebouw van de Protestantse Kerk Nederland is een rijksmonument en staat er al sinds 1628. Leuk feitje: Douwe Egberts (van de koffie) schenkt in 1953 een carillon aan deze kerk.

Groningen

Stadhuis in Groningen
De stad Groningen heeft een prachtig stadhuis waar u niet zomaar komt, mits u er werkt of in de stad woont. Tijdens Open Monumentendag kunt u eeuwenoude gebouw van top tot teen bekijken.

Drenthe

Schultehuis en Oermuseum Drenthe in Diever
Dit monument is het enige schultehuis in Drenthe dat nog min of meer in originele staat is. Een schulte is in het Drenthe van de 14de eeuw iemand die verschillende openbare functies vervult. Zo is hij niet alleen burgemeester, maar ook rechter, notaris en deurwaarder. In het pand huist tegenwoordig het populaire Oermuseum.

Overijssel

Museum Bussemakerhuis in Borne
In het Overijsselse Borne vindt u het voormalige woonhuis van de fabrieksfamilie Bussemaker-Hulshoff. Zij zitten in de linnenindustrie. Het huis staat tegenwoordig te boek als Museum Bussemakerhuis. Wie een bezoek brengt, ziet hoe wonen en werken in de 18de eeuw naadloos in elkaar overlopen.

Flevoland

Natuurcentrum Trekvogel in Almere
Dit natuurcentrum is het alleroudste gebouw van de stad Almere. Het dateert van voor de drooglegging van Zuidelijk Flevoland. Oorspronkelijk wonen hier arbeiders die werken aan de realisatie van de toen gloednieuwe provincie.

Gelderland

Boederijmuseum De Lebbebrugge in Borculo
Inmiddels is het een museum, maar rond het jaar 1400 wordt De Lebbebrugge gebouwd als boerderij. In 1550 wordt het verder uitgebreid. Kenners weten te vertellen dat deze boerderij een zeer bijzondere bouwstijl heeft voor de tijd waarin deze is gebouwd.

Utrecht

Geestekerk in Utrecht
In de stad Utrecht vindt u de 13de-eeuwse Geertekerk. Na een tijd van verval, is de kerk weer in functie. Bijzonder zijn de vrij nieuwe glas-in-loodramen, die in de 20ste eeuw speciaal voor deze kerk zijn gemaakt.

Brabant

Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther
Al vanaf het jaar 1080 ligt er op deze plek in Heeswijk-Dinther een verdedigingswerk. Eerst is het slechts een kleine houten toren, maar in de loop van de tijd groeit het uit tot een heus kasteel. Anno 2017 is het een rijksmonument. Tijdens Open Monumentendag kunt u op eigen gelegenheid dit bouwwerk van binnen en buiten bekijken. U ziet het kasteel op de foto boven dit artikel.

Limburg

Ursulakapel in Roermond
De Ursulakapel in Roermond is een kerkelijk gebouw uit 1905. Tijdens de Open Monumentendag worden er foto’s geëxposeerd die te maken hebben met het thema van deze editie van de dag: Boeren, Burgers en Buitenlui.

Zeeland

Industrieel Museum in Sas van Gent
Sas van Gent is ooit het middelpunt van de Zeeuwse suikerindustrie. Deze vorm van industrie heeft lange tijd grote invloed uitgeoefend op de leefbaarheid van dit gebied. Onder andere over dit thema vindt u uitgebreid informatie in het Industrieel Museum tijdens Open Monumentendag 2017.

Zuid-Holland

Café De Bonte Koe in Leiden
Dit café wordt in 1908 ingericht als slagerij, maar deze functie vervult het nooit. Het wordt een café. Dat het bedoeld is als slagerij is nog goed te zien aan de tegels op de muur. Hier staan koeien op afgebeeld. Naast de tegels, bevat het café nog veel meer authentieke details.

Noord-Holland

Admiraliteitsgebouwen in Hoorn
De Admiraliteitsgebouwen hebben al veel doelen gediend: van verbeteringsgesticht voor bedelaars tot gevangenis voor collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is deze plek met rijke historie een museum en een filmhuis.

Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk. Niet alle bovengenoemde monumenten zijn op beide dagen toegankelijk. Op de website van de Open Monumentendag kunt u zien wanneer de monumenten precies open zijn.

(Bron: website Open Monumentendag)

Geef een reactie