koffie

Onderzoek toont aan: koffie vergroot de kans op een langer leven

Goed nieuws voor koffiedrinkers. Omvangrijk onderzoek heeft aangetoond dat 3 kopjes koffie per dag de kans op een langer leven aanzienlijk vergroten.

Eén kop koffie levert al gezondheidswinst op

Voor het onderzoek is niet over één nacht ijs gegaan. Een groep wetenschappers heeft een half miljoen volwassenen uit 10 Europese landen gevolgd. Waaronder Nederland. Daarnaast hebben 2 Amerikaanse universiteiten de gegevens van 185.000 Amerikanen geanalyseerd. Daarbij is over een periode van 16 tot 20 jaar gekeken hoeveel koffie de deelnemers drinken en waaraan zij overlijden. Uit het onderzoek komt overduidelijk naar voren dat koffiedrinkers minder snel overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel, diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziekten.

Eén kop koffie per dag levert al gezondheidswinst op en bij 3 koppen per dag is die winst optimaal. Welke stof in koffie zorgt voor de positieve effecten is nog niet duidelijk. Maar het lijkt niet aan de cafeïne te liggen, want er is geen gezondheidsverschil tussen cafeïnevrije en gewone koffie gevonden.

Koffie toch gevaarlijk?

Voorheen is wel eens naar buiten gebracht dat koffie juist schadelijk is voor de gezondheid, maar dat is alleen het geval bij ongefilterde koffie. Hoogleraar voedingswetenschappen Kampman zegt daarover tegen de NOS: “Daarin zitten vetachtige stoffen die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen, dus dat is ongezond. Maar heel weinig mensen drinken deze koffie in Nederland. Ik adviseer daarom: laat koffie niet staan omdat je denkt dat het ongezond zou zijn.” Onder ongefilterde koffie valt Turkse koffie en koffie die is gezet met een cafetière. Alle andere soorten koffie, zoals espresso en koffiepads zijn filterkoffies of gedeeltelijk gefilterde koffies.

Nederland koffieland

Nederlanders drinken gemiddeld 531 gram koffie per dag, wijst onderzoek van de RIVM uit. Dat komt neer op zo’n 4 koppen per dag. Mannen drinken meer koffie dan vrouwen en het drinken van koffie neemt toe met de leeftijd. Mannen van 19 – 50 jaar drinken dagelijks gemiddeld 524 gram koffie, tegenover 702 gram door mannen van 51 – 79 jaar. Voor vrouwen is de toename naar leeftijd (met 84 procent) sterker: van 321 gram naar 592 gram, dan voor mannen, waarbij een toename van 34 procent te zien is. Mannen van 51 – 79 jaar drinken 2 keer zo veel koffie als vrouwen van 19 – 50 jaar. Er is niet onderzocht of meer dan 3 koppen slecht is. “Maar je kunt je voorstellen dat alles wat je té veel gebruikt, niet de bedoeling is”, zegt Kampman.

Biologische verschillen

Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen Universiteit zegt tegenover de Volkskrant dat koffiedrinkers over het algemeen ongezonder leven. Ze roken en drinken vaker en eten minder groenten en fruit. Voor die verschillen hebben de onderzoekers de resultaten gecorrigeerd. Dat er desondanks een gezondheidseffect van de koffieconsumptie overeind blijft, is een sterk teken. Geleijnse plaatst wel 2 kantekeningen: “Misschien verschillen mensen die koffie niet lekker vinden in biologisch opzicht van koffieliefhebbers, of werkt hun stofwisseling anders waardoor ze last hebben van de bij-effecten van koffie. En misschien houden die stofwisseling en dat dna-profiel, zonder dat we het weten, weer verband met een ander risico op sterfte.”

(Bron: ANP, NOS, RIVM, gezondheidsnet.nl, Volkskrant)

Hoeveel koffie drinkt u per dag?

Lees ook: Koffie wondermiddel of laten staan?

Geef een antwoord

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Ik begrijp uit dit verhaal, dat Senseo koffie pads extra ongezond zijn, omdat naast de natuurlijke vetten in gemalen koffiebonen (die al schadelijk zijn voor hart en vaatziektes), ook nog varkensvet wordt toegevoegd om een mooi schuimlaagje te creeeren. Dit onderzoek kan wel eens het einde betekenen van de Senseo verkoop.

    Dreumes says:

    Al die onderzoeken, hebben ze niets beters te doen, het kost allemaal geld, ik drink maar 2 kopjes op een dag, in de ochtend rond 10 uur, dus dan leef ik niet lang meer, verdrietig