koffie afvallen

Helpt koffie echt bij het kwijtraken van kilo’s?

Het is een veelgehoord trucje: afvallen door het drinken van koffie. Maar werkt dat nou eigenlijk echt of is het een fabeltje?

Feit of fabel?

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de relatie tussen het drinken van koffie en het kwijtraken van kilo’s. Zo stelt de Amerikaanse arts Bob Arnot in het boek The Coffee Lover’s Diet, dat het drinken van minstens 3 koppen zwarte koffie per dag, zorgt voor meer vetverbranding dan normaal. Volgens Arnot is het de cafeïne in koffie die het metabolisme sneller laat werken en daardoor gewichtsverlies stimuleert. Toch kijkt het Voedingscentrum kritisch naar deze theorie, kennisspecialist Iris Groenenberg legt uit aan nieuwssite Nu.nl: “Het is onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Vanuit Europese wetgeving mag op koffie dus ook niet de claim worden geplakt dat het voordelig is voor de vetverbranding.”

Indirecte manier van afvallen

Koffie helpt volgens het voedingscentrum ook niet bij afvallen, maar het kan wel een indirecte manier zijn om kilo’s kwijt te raken: “Misschien valt u wel af als u normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat en dat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën”, zegt Groenenberg. Ook kan het zo zijn dat u door het drinken van koffie wat actiever wordt en meer gaat bewegen, dat kan wel helpen om af te vallen. Maar dit geldt niet voor iedereen, cafeïne zorgt er namelijk bij sommige mensen voor dat zij actiever worden, maar dit is niet bij iedereen het geval. Sommige mensen zijn namelijk meer gewend aan cafeïne of er simpelweg gevoeliger voor dan een ander.

Het zijn dus niet de directe, maar vooral de indirecte effecten van cafeïne die ervoor kunnen zorgen dat u afvalt. Zo kan cafeïne ook een stimulerende werking hebben op uw sportprestaties. Daarom raad gezondheidscoach Evelien Lems aan nieuwssite Nu.nl aan om een half uur voor u gaat sporten een kopje koffie te drinken.

Strategisch koffiedrinken

Vlak voor het sporten is niet het enige ideale tijdstip voor een kop koffie. Ook een uur na de lunch is een zinvolle tijd. Lems: “Veel mensen krijgen last van een after-lunchdip. Koffie geeft u een mentale en fysieke boost energie en zou uw spijsvertering sneller laten werken. Het draait om strategisch koffie drinken.”

Niet teveel

Er is dus nog geen (genoeg) wetenschappelijk bewijs, om te kunnen zeggen dat koffie zelf helpt bij het verliezen van kilo’s. Toch zijn de indirecte gevolgen van het drinken van koffie soms al behulpzaam genoeg. Dat betekent echter niet dat het slim is om nu bakken vol koffie te gaan drinken. Verstandig drinken blijft belangrijk, het Voedingscentrum adviseert dan ook maximaal 4 kopjes koffie per dag een een volwassene. “Koffie zonder suiker past gewoon in de Schijf van Vijf. Kies bij voorkeur voor gefilterde koffie, zoals ouderwetse filterkoffie of koffiepads. Een deel van de cafestol blijft achter in het papieren filter, dat is een stofje dat het LDL-cholesterol in het bloed verhoogt. En met een verhoogd cholesterol loopt u meer risico op hart- en vaatziekten”, vertelt Groenenberg. Teveel koffie drinken is dus niet gezond, maar houdt u het bij maximaal 4 kopjes per dag, kan het wel positieve gevolgen voor uw gezondheid hebben.

(Bron: NU.nl, Voedingscentrum) 

Geef een reactie