koekje

Voedingstip: koekje bij de koffie

Stroopwafel, bokkenpootjes, sprits, kaakjes: wat is er veel te kiezen in het koekschap. Het is niet altijd makkelijk om de verleiding te weerstaan, zeker als u houdt van een koekje bij de koffie. Af en toe is echt niet erg, maar het is slim om een beetje op te passen als u op uw gewicht wilt letten of gezond wilt eten. Want ook koekjes die gezond lijken bevatten stiekem best veel vet en suiker.

Ingrediënten

Koekjes worden gemaakt van meel, suiker en vet, eventueel aangevuld met andere ingrediënten, zoals melk, chocolade, noten, kokos of rozijnen. Vaak is er ook zout toegevoegd. Sommige koekjes hebben een andere samenstelling, zoals Weesper moppen en bitterkoekjes. Deze bestaan vooral uit amandelen en suiker en bevatten geen meel.

Zit er veel vet in koekjes?

Voor het maken van koekjes worden meestal harde vetten gebruikt, zoals roomboter of palmolie. Deze vetten bevatten veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. De hoeveelheid verzadigd vet in koekjes varieert nogal per soort. Sommige koekjes bevatten wel 20 gram verzadigd vet per 100 gram. Andere koekjes bevatten nauwelijks verzadigd vet. Ook de hoeveelheid suiker varieert nogal.

‘Gezonde’ koekjes

Laat u niet foppen door koeken die een gezonde uitstraling hebben, zoals volkorenkoeken, haverkoeken of ’tussendoorkoeken’. Ook deze koeken bevatten veel suiker en verzadigd vet. Eierkoeken en ontbijtkoek hebben een gezond imago, omdat ze weinig vet bevatten, maar ze bevatten wel veel suiker. Welke koek u ook kiest, koekjes bevatten eigenlijk altijd veel calorieën, suiker en vaak ook verzadigd vet en weinig nuttige voedingstoffen.

Kies daarom voor een klein koekje en eet koekjes niet te vaak.

Gewoonte doorbreken

Wilt u graag af van de gewoonte om een koekje bij de koffie te eten of in het algemeen minder snoepen? Een als-dan-plan maken kan helpen. Zo’n plan maken gaat als volgt. Bedenk: Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y. Bijvoorbeeld: Als ik om 10.00 uur pauze heb op mijn werk en ik drink koffie, dan neem ik daar geen koek bij, maar een stuk fruit. Wat ook kan helpen is bedenken: waarom heb ik deze gewoonte? Bekijk goed wat ervoor zorgt dat u dat koekje bij de koffie neemt. Kijk wat de belangrijkste aanleiding is. Doet u dat bijvoorbeeld steeds omdat u echt zin hebt in iets lekkers of omdat uw partner of collega’s dat ook doen, of denkt u er eigenlijk helemaal niet bij na? Dit kan veel inzicht geven!

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie