bevroren groenten en fruit

Wat is gezonder: bevroren groenten en fruit of vers?

Verse en groenten en fruit zitten boordevol vitaminen en mineralen. Maar wie denkt dat alleen verse groenten en fruit alle gezonde ingrediënten bevatten, heeft het mis. Want diepvries groenten en -fruit bevatten net zoveel vitamine en mineralen, soms zelfs nog meer. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Stikstof

Uit onderzoek, gepubliceerd door het National Center for Biotechnology (Bethesda, Amerika), blijkt dat invriezen eigenlijk één van de beste manieren van conserveren is. De beste, omdat bij invriezen belangrijke voedingstoffen bewaard blijven. Niet alleen vitamines en mineralen, maar ook stoffen die helpen ons te beschermen bij ziektes. Plantenfysioloog Gene Lester laat weten dat blootstelling van groenten en fruit aan stikstof helpt om voedingsstoffen te behouden die normaal afgebroken worden door zuurstof. Fruit wordt geplukt als het rijp is, op het beste moment. Het wordt dan snel ingevroren en verpakt onder stikstofatmosfeer. Dat helpt voedingsstoffen te behouden.

Verlies van voedingswaarde

Groenten worden voor het invriezen geblancheerd in water tussen de 32 en 35 graden. Dat heeft wel een kanttekening, want door het blancheren verliest een groente 50 procent van zijn vitamine C. Maar ook groenten worden net als fruit geplukt als ze op hun best zijn. Ze bevatten dan de meeste voedingsstoffen. Het moment van plukken is ook het verschil met verse producten. Die worden eerder geplukt, want zij hebben een langere weg naar de consument af te leggen. Tijdens de reis, de opslag en het moment waarop het in de winkel ligt, verliest het ook voedingswaarde. Dus ook al verliest groente tijdens het blancheren voor het wordt ingevroren iets van zijn voedingswaarde, dan nog is het gezonder dan verse groenten. Het is vooral de blootstelling aan zuurstof waardoor verse producten hun voedingswaarde verliezen.

Nog een paar tips:

  • Voel voor uw bevroren groenten of fruit koopt aan de verpakking. Bevroren fruit en groenten moeten stevig en hard aanvoelen, niet zacht, papperig of nat. U moet de stukken fruit en groenten kunnen voelen. Is het een blok, dan is het waarschijnlijk ontdooid geweest en weer opnieuw ingevroren.
  • Bewaar groenten en fruit altijd aan de achterkant van de vriezer. Dan kunnen ze niet ontdooien wanneer de deur van de vriezer opengaat. Laat de deur ook niet te lang open staan!
  • Kies voor groenten en fruit zonder toegevoegd zout (en andere kruiden) en suikers.
  • Ontdooi fruit op het aanrecht of in de magnetron. De magnetron heeft vaak een stoom/ontdooi-functie. Op deze manier blijven zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden.
  • Pers om het vitamine C gehalte weer op peil te brengen, wat citroensap over het fruit.
  • Voor het ontdooien van groenten kunt u het beste de instructies op de verpakking volgen.

Lees ook: Feiten en fabels over het invriezen van eten.

(Bron: AD/24Kitchen)

 

Geef een antwoord

Reactie

    ELIONORA says:

    DANK JE WEL VOOR DE DUIDELIJKE UITLEG….IK DACHT DAT IK HET WEL WIST,MAAR HET IS ME NÚ ÉCHT DUIDELIJK GEWORDEN!!