Verkoudheid

Verkoudheid voorkomen? Deze voedingsmiddelen kunnen helpen

De herfst is in volle gang. Dat betekent bijna automatisch dat het gesnotter en gesnif om ons heen ook weer toeneemt. Om een verkoudheid te voorkomen is het goed om vaker de handen te wassen, te niesen in de elleboog en uit de buurt te blijven van snotterende mensen. Maar wist u dat er voedingsmiddelen zijn die bij kunnen dragen en mogelijk kunnen voorkomen dat een verkoudheid doorzet?

Verkoudheid

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel ontstoken. Normaal gesproken produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Maar als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Hierdoor kan de neus verstopt raken. Door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd. En dat kan in de neus een niesprikkel geven en in de keel of luchtpijp een hoestprikkel.

Overdraagbaar

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en is via vochtdruppeltjes eenvoudig overdraagbaar. Daar is weinig tegen te doen. We ademen ze in via de lucht. Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Daarom is het van belang om goed de handen te wassen. Het goede nieuws is dat een gewone verkoudheid vanzelf over gaat. Maar het hoesten, niezen of snotteren kan soms wel een paar weken duren.

Vitamine C

Maar naast alle voorzorgsmaatregelen, kunnen ook voedingsmiddelen een bijdrage leveren om een verkoudheid te voorkomen. Zo is het goed om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Het helpt bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C komt voor in fruit, groente en aardappelen. Vooral koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien zitten er vol mee. Kook overigens de groente in niet te veel water en niet de lang. Dan blijft er zoveel mogelijk van de vitamine over. Gemiddeld moeten we dagelijks 75 milligram vitamine C binnenkrijgen. Wie een kiwi neemt van ongeveer 75 gram, is dan al goed op weg. Want daar zit maar liefst 59 milligram vitamine C in. Maar de winnaar is de spruit, want in een opscheplepel spruitjes zit 92 milligram vitamine C.

Salvestrol

Een andere stof die bij kan dragen in het voorkomen van verkoudheid is salvestrol. Het stofje komt veel voor in de alternatieve geneeskunde en is afkomstig uit planten, waaronder groente, fruit en kruiden. De stof komt vooral voor in biologisch geteelde groenten. De plant maakt de stof namelijk zelf aan. Het helpt de plant weerstand te bieden aan schimmels en infecties. Door bestrijdingsmiddelen op regulier geteelde groenten, krijgt salvestrol minder kans zich op die planten te ontwikkelen. De werking die het op de plant heeft, heeft het ook op ons lichaam. Het helpt het lichaam te beschermen tegen virussen. De stof komt veel voor in onder andere avocado, rucola, asperges, spinazie, aardbeien, pruimen, sinaasappels, druiven, peterselie en basilicum. Wel een kanttekening. Door de groenten te koken komt jammer genoeg een groot deel van de stof in het kookwater terecht.

Ga naar buiten!

Misschien is een verkoudheid niet helemaal te voorkomen, maar u kunt met wat tips en kleine aanpassingen erger voorkomen. Neem voldoende nachtrust, eet voldoende groenten en fruit en blijf in beweging. In de donkere maanden zitten we veel meer binnen en daar is het risico om een verkoudheid op te lopen vele malen groter. Werkt u nog? Ga dan na de lunch, als het weer het toestaat, een luchtjes scheppen. Doe dit ook na de avondmaaltijd. Frisse lucht is in alle opzichten goed voor het lichaam (en de geest!).

Lees ook: Liever geen verkoudheid of griep? Zo verhoogt u uw weerstand, Verkoudheid na griep: waarom duurt dat zo lang?, Verkoudheid toegeslagen? De kleur van uw snot vertelt een hoop, Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus? en Keelpijn? Begin niet direct met medicijnen.

(Bron: Thuisarts/Wikipedia/Voedingscentrum/Margriet)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Nelleke reageert says:

    Ik gebruik de meeste van de aanbevolen groentes en fruitsoorten. Eet ruim voldoende groente en fruit per dag, altijd alles vers en toch een verkoudheid. Helaas zit het bij mij altijd op de luchtwegen. Een normale verkoudheid is mij vreemd. Kom regelmatig buiten, krijg voldoende rust. Toch kan ik het niet voorkomen. Zodra mijn man een verkoudheid heeft opgelopen ben ik de pineut. We eten hetzelfde dus ook met de vitamines zit het prima. Eet nooit uit potjes of blikjes maar maak elke dag verse maaktijden. Veel rauwkost zoals bv spinaziesalade. Vitamines blijven dan behouden.
    Kortom, ik miet er maar mee leven dat ik het soms aan de luchtwegen heb en dan wekenlang de longen uit het lijf hoest. En nee, ik ben geen roker.

    seppe says:

    Thuisarts en voedingscentrum adviseren geen vit C tegen verkoudheid.

    Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine C binnen.

    De meeste Nederlanders krijgen voldoende Vit C, en vit C is geen wondermiddel tegen verkoudheden.

    Voedingscentrum en thuisarts staan wel bij bronvermelding