groente en fruit

Deze groente- en fruitsoorten kunt u gewoon met schil en al eten

Veel mensen schillen hun fruit en groente eerst voordat zij het eten. Dit is lang niet altijd écht nodig, want de meeste schillen zijn eetbaar en zelfs reuze gezond. Dat geldt bijvoorbeeld voor de buitenkant van deze groente- en fruitsoorten. 

Appel

Velen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. De schil bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine. Dat is een krachtige, ontstekingsremmend antioxidant. Let er wel op dat u appels goed wast voordat u ze eet, want deze vruchten worden vaak bespoten met bestrijdingsmiddelen die niet per se goed zijn voor de gezondheid.

Kiwi

Het harige jasje van de kiwi ziet er misschien niet per se eetbaar uit, maar dat is het zeker wel. Sterker nog: de schil is zeer gezond. Er zitten veel vezels in en goede antioxidanten. Daarnaast bevat een kiwischil ook veel goede vetten. Let wel op dat u de kiwi goed afspoelt voordat u deze met huid en haar opeet.

Wortelen

Wie wortels kookt, schrapt deze meestal eerst. In principe hoeft dit niet, want de schil van wortel zit vol het antioxidant caroteen en vitamine A. Het is wel belangrijk dat u de wortelen eerst wast voordat u ze kookt, want het zand dat er vaak op zit is natuurlijk niet zo lekker.

Pompoen

Pompoen is een groente die past bij deze tijd van het jaar en kan in principe in zijn geheel gegeten worden. Het ligt wel aan de soort pompoen of de schil ook lekker is. Die van de flespompoen of winterpompoen zijn bijvoorbeeld goed eetbaar en zitten vol vezels.

Banaan

Banaan kan in principe gegeten worden met schil en al. Niet iedereen zal dit lekker vinden, maar het is dus wel mogelijk en bovendien gezond. In de schil zit onder meer vitamine B6, B12, magnesium en kalium.

Veel citrusvruchten

De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Let op! was de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.

Aardappelen

In principe kunnen aardappelen, mits u ze in de oven doet, gewoon gegeten worden met schil. Als u ze kookt, is het wel beter om de schil eraf te halen.

Wat moet u absoluut wel ontdoen van het jasje?

Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie. Aardappelen moet u ook echt niet rauw eten terwijl het jasje er nog omheen zit. Hier zitten giftige stoffen in.

(Bron: RTL Nieuws, Voedingscentrum

 

Geef een reactie