Een volle fruitschaal, met bananen, peren en mandarijnen.

Van groene bananen tot harde peren: kan het kwaad om onrijp fruit te eten?

Een groene banaan, een harde peer of een meloen die nog niet zo zoet ruikt als gehoopt: in elke fruitschaal ligt weleens onrijp fruit. Maar is het eigenlijk schadelijk om dat te eten?

Waarom ligt er onrijp fruit in de supermarkt?

Fruit wordt vaak onrijp geplukt om te voorkomen dat ze uiteindelijk overrijp of al rottend in de supermarkt liggen. Fruit dat uit verre landen komt, moet immers nog een hele reis afleggen alvorens het in Nederland aankomt. Tijdens de reis gaat het rijpproces door, maar het kan gebeuren dat het fruit alsnog onrijp in de schappen ligt. Het betekent niet dat u deze vitaminen moet laten liggen. Het meeste fruit rijpt namelijk ook verder op uw fruitschaal.

fruit
Lees ook: Onrijp fruit? Leg het naast een banaan, appel of kiwi

Hoe herken ik onrijp fruit?

U herkent het op verschillende manieren. Textuur, geur, kleur. Het enige wat u hoeft te doen is het inzetten van uw zintuigen. Hoe u dat precies doet, leest u hier.

Is het eten van onrijp fruit ongezond of zelfs gevaarlijk?

“Nee, het eten van onrijp fruit is niet ongezond”, aldus Maartje Boot, woordvoerder van het Voedingscentrum. Tegelijkertijd waarschuwt Boot voor tomaten. Plantkundig valt de tomaat onder de noemer fruit, maar culinair wordt het als groente getypeerd. Groente of fruit, u moet oppassen met onrijpe tomaten. “Onrijpe tomaten bevatten de stof tomatine, in grote hoeveelheden is dit giftig. Tomatine verdwijnt pas tijdens het rijpen van de tomaat. We adviseren daarom om alleen rijpe tomaten te eten.”

Wat zijn gevolgen/klachten van het eten van onrijp fruit?

Het binnenkrijgen van grote hoeveelheden solanine – een stof die in onrijpe planten van de nachtschadefamilie zit – en tomatine kan misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. “Maar dit komt gelukkig weinig voor”, stelt Boot gerust.

Zijn er fruitsoorten die we nooit onrijp moet eten?

Volgens het Voedingscentrum gaat dit niet op voor fruitsoorten. In tegenstelling tot – zoals hierboven omschreven – tomaten.

Groene bananen laten liggen?

Een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland is de banaan. Soms liggen ze nog groen – en dus onrijp – in de winkel. Zijn ze geel, dan zijn ze rijp. Als de banaan bruin kleurt, gaat het richting overrijp. Als de banaan groen is, is die nog wat draderig en stijf. Uw lichaam heeft er een zwaardere kost aan om dit te verteren. De banaan kunt u het best eten als deze net rijp is. Want hoe rijper de banaan wordt, hoe meer suiker die bevat. De voedingsstoffen van rijpere bananen zijn daarentegen vriendelijker voor de darmen. ”

Bovendien bevatten rijpere bananen meer antioxidanten. Als u liever geen bruinere banaan eet, hoeft u deze niet meteen weg te gooien. Om verspilling te voorkomen kunt u de banaan ook goed gebruiken om bijvoorbeeld bananenbrood te maken.

 

Heeft onrijp fruit eten ook voordelen?

“Doordat zetmeel en zuurgehaltes dalen bij het rijpen van het fruit, neemt de hoeveelheid suiker toe”, vertelt Boot. Als mens verteren wij zetmeel minder eenvoudig dan suiker, omdat zetmeel pas in de dikke darm wordt verteerd met behulp van de in de darm aanwezige bacteriën. Naarmate fruit rijpt, neemt het suikergehalte dus toe. Het nadelige effect daarvan is dat het de bloedsuikerspiegel meer doet stijgen dan wanneer u onrijp(er) fruit consumeert. “Bij mensen zonder suikerziekte regelt het lichaam dit zelf gelukkig heel goed. Hier hoeft dus geen rekening mee te worden gehouden”, voegt Boot eraan toe.

Verder heeft het eten van onrijp fruit geen andere voordelen. “Geniet vooral van smaakvol rijp fruit”, zegt Boot. Maar zij benadrukt nog wel hoe belangrijk het voor de gezondheid is om voldoende fruit te eten. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 200 gram fruit te eten, maar het gemiddelde in Nederland ligt op 130 gram.

(Bron: Consumentenbond, Voedingscentrum, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    johnvink14 says:

    De Raad voor Volksgezondheid houdt vast aan het advies van 200 gram fruit per dag, maar negeert daarbij RCT’s die aantonen dat een hogere fructose-inname juist insulineresistentie en leververvetting kan verergeren. Het zou wel zo netjes zijn om dat ook te vermelden. volgens de raad mag je zoveel fruit eten als je wil. Maar ik zou niet doen, zeker niet als je prediabetes of diabeet bent Het dagelijks eten van 200 gram fruit levert weliswaar geen extreme hoeveelheden fructose op, maar vanuit het principe van metabole hygiëne is het verstandig om stoffen die je niet per se nodig hebt — zoals extra suiker in welke vorm dan ook — zoveel mogelijk te vermijden.Fructose heeft de neiging om in de lever in vet omgezet te worden en draagt zo vooral bij aan de toename van visceraal vet – het gevaarlijkste type vet dat we kennen.

    Typje says:

    In de zomer kunnen we veel last hebben van fruitvliegjes, die op rijp en overrijp fruit afkomen. De beestjes vermenigvuldigen zich zo snel dat vliegen vangertjes (valletjes) de groei niet kunnen bijhouden.
    Wij bewaren ons fruit daarom niet op een leuk ogende schaal, maar gewoon in de fruitlade van de koelkast.
    Weg vliegjes.