tortilla de patatas

Tortilla de patatas: eenvoudige ingrediënten, groots effect!

Bent u in Spanje en stapt u in het eerste het beste café, dan zult u vast wel tortilla de patatas op de menukaart zien. Sterker nog, stapt u in Nederland in een Spaans restaurant en u zult het ook geheid op de kaart zien. Een typische tapashap, maar na een klein blokje wilt u eigenlijk alleen maar meer. Het is een omelet met aardappelen en vaak ook ui, maar over het laatste zijn de meningen verdeeld. Letterlijk vertaald betekent het “kleine taart van aardappelen” en het kan zowel koud als warm gegeten worden.

Goedkope oplossing

Het werd in de 16e eeuw veel gegeten door boeren en het werd gezien als armeluiseten; een voedzame en goedkope oplossing voor boeren die destijds niet zoveel te eten hadden. Aardappelen, eieren en uien waren er altijd wel. Pas in de 19e eeuw werd het populairder onder de middenklasse, omdat zij eerder aardappelen als voer voor de armen zagen.

Geen tortilla, meer een frittata

Let op, het is dus iets heel anders dan de Mexicaanse tortilla, wat een soort pannenkoek is die gemaakt is van maismeel. De tortilla de patatas lijkt ontzettend op de Italiaanse frittata, maar deze wordt vaak in de oven afgemaakt, terwijl de Spaanse tortilla alleen in de pan op het fornuis wordt gegaard. Nog een verschil met de frittata is dat in frittata restjes/ kliekjes zitten van de dag ervoor, zoals allerlei soorten groenten. In Nederland kennen we de boerenomelet, wat vaak alleen met groente is, dus zonder aardappel. In Spanje wordt overigens een gewone omelet “tortilla francesa” genoemd, wat “Franse omelet” betekent. Het schijnt dat zowel de Franse omelet, Spaanse tortilla en de frittata door de Arabieren in Europa zijn geïntroduceerd.

“Moedige aardappelen”

Een ander aardappelgerecht dat altijd op de Spaanse menukaarten te vinden is, is de patatas bravas. Gebakken aardappeltjes met pittige saus. Letterlijk vertaald betekent het “moedige aardappelen”, waarschijnlijk omdat u moedig moet zijn om zich aan de saus te wagen. Heerlijk is hij wel. Daarom combineer ik vandaag de 2 gerechten; een Spaanse aardappelomelet met makkelijke pittige saus. En in plaats van de uien, doe ik er prei in. Heb je wel een ui-smaak en ook nog eens meer groente en kleur. Als ik geen zin heb om te koken is dit mijn voedzame, makkelijke maaltijd.

Ingrediënten Tortilla de patatas (2 personen):

  • 400 gram iets kruimige aardappelen
  • olijfolie
  • 5 eieren
  • 1 grote prei
  • 2 puntpaprika’s
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepels sriracha (of sambal)
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Verwarm een scheutje olie in een grote koekenpan en bak de aardappelen in circa 10 minuten om en om gaar. Laat de aardappelen iets afkoelen op een bord.
Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd de prei in dunne reepjes. Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes. Bak de prei en paprika’s in dezelfde pan circa 5 minuten op hoog vuur. Laat de gebakken groente iets afkoelen.

Kluts in een grote kom de eieren en roer er de gebakken aardappelschijfjes en groente door. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm nog een scheut olie in een koekenpan en schenk het ei-aardappel-groentemengsel in de pan. Verdeel het zo, dat er overal een laag aardappel en groente zit. Bak circa 7 minuten. Keer de tortilla met behulp van een deksel of bord om en bak nog circa 5 minuten. Meng de mayonaise met de sriracha. Snijd de tortilla in punten en serveer met de pittige saus.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag?  De 18e augustus is een uitzondering op deze regel. Emina is dan niet te horen in De MAX! in verband met de landelijke actie MAX voor Limburg.

Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie