gelukkig

Emina Zorlak: Borrelhap waar u gelukkig van wordt

Over de gemoedstoestand die u hoort te hebben in de maand december zijn vele liedjes geschreven, denk maar aan Holly Jolly Christmas en The most wonderful time of the year. Toch hebben velen niet het overheersende gelukzalige gevoel waarover wordt gezongen. Voor mensen die gevoelig zijn voor neerslachtigheid is december juist vaak de meest deprimerende maand. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeken die bevestigen dat voeding invloed kan hebben op uw mentale gesteldheid. Kunt u zichzelf vrolijk of gelukkig eten?

2e stel hersenen

De onderzoeken staan nog in de kinderschoenen, maar waar de wetenschappers het wel over eens zijn, is dat er wel degelijk een verband is tussen de gezondheid van de darmen en uw mentale welzijn. De darmen en het brein geven elkaar seintjes en worden daarom ook wel ons 2e brein genoemd. Gastroenteroloog Jan Brummer is hoogleraar en heeft in Zweden een onderzoekscentrum geopend dat gespecialiseerd is in de relatie tussen voeding, darmen en hersenen. Volgens hem vallen een aantal dingen op. Hierover vertelt hij in de podcast Gezond Gesprek.

Tryptofaan en serotonine

Volgens Brummen is eten waar tryptofaan in zit . Dit geldt onder andere voor banaan, haver, gedroogde dadels, bruine rijst, linzen, melkproducten, eigeel, kalkoen en vis. De tryptofaan wordt door uw lichaam omgezet in het gelukshormoon serotonine. Er is een bewezen relatie tussen het ‘bestrijden’ van depressie en dit hormoon. Echter is het wel zo dat zodra u ontstekingen heeft, uw lichaam tryptofaan gebruikt voor de bestrijding en wordt er zodoende minder serotonine aangemaakt.

Zaak dus om ontstekingen te vermijden of te verminderen. Maar hoe doet u dit? Onder andere door stress te verminderen, voldoende beweging, minder suiker, meer vezels, onbewerkte voeding, elke dag groenten en fruit in verschillende kleuren, meer noten, vette vis, olijfolie en goede probiotica. Probiotica kunt u kopen in een potje als supplement, maar het zit ook in voeding, zoals zuurkool, yoghurt of augurken; het zijn eigenlijk levende bacteriën die uw gemoedstoestand kunnen beïnvloeden.

Gelukshapje

Met bovenstaande ben ik aan de slag gegaan. En ik kan u vertellen: niet alleen het oog, maar ook uw smaakpapillen worden hier in ieder geval al gelukkig van. Dat is al mooi meegenomen, toch?

Feestelijke fritters van zuurkool en rode biet met gerookte zalm

  • 1 grote rode biet
  • 250 gram zuurkool
  • 1 ei
  • 2 eetlepels fijne havermout
  • Peper, zout
  • 200 gram crème fraiche
  • 150 gram gerookte zalm
  • Olijfolie

Schil en rasp de rode biet. Knijp de zuurkool en rode biet tussen je handen uit tot al het vocht eruit is.

Meng in een kom de rode biet, zuurkool, ei en havermout. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en lepel een paar hoopjes beslag in de pan.

Druk het beslag iets plat en bak de fritters in circa 7 minuten om en om goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de rest van het beslag.

Leg de fritters op een grote schaal en lepel er een klein beetje crème fraiche op. Verdeel hierop wat kleine stukjes zalm.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie