ajo blanco

Ajo blanco: volmaakte koude soep uit Spanje

De komende dagen wordt het volgens de voorspellingen iets warmer dan de afgelopen dagen. En omdat we nog in de vakantieperiode zitten en nog steeds de culinaire exotische De MAX!-tour doen, wil Emina Zorlak deze graag afsluiten met een zomers gerecht. “Vorige week hadden we al Spaanse tortilla en we blijven nog een weekje in Spanje voor de koude ajo blanco. Letterlijk vertaald uit het Spaans betekent het “witte knoflook”, maar het wordt ook wel de witte gazpacho genoemd.”

Koude soep

Als u aan zomerse soep denkt, denkt u wellicht direct aan de Spaanse gazpacho, de koude soep gemaakt van tomaten en paprika’s, heerlijk verfrissend op een warme, zomerse dag. Maar de minder bekende witte variant was eigenlijk de voorganger! Tomaten en paprika’s kwamen namelijk pas in de Middeleeuwen via Columbus naar Europa en voor die tijd verwenden de hardwerkende Spanjaarden zichzelf al met de ajo blanco, want het hield ze op warme dagen gehydrateerd en de soep is een enorm voedzame krachtpatser. Deze witte, koude soep is vooral bekend in Malaga en er is daar begin september zelfs een festival om de soep te eren.

Van de Klassieken of de Moren?

Sommige historici zeggen dat de soep voor het eerst werd gemaakt toen de Moren in Spanje waren en het dus van oorsprong een Arabisch gerecht is. Anderen zeggen weer dat het al door de oude Grieken en Romeinen werd gegeten, omdat ze de ingrediënten toen al voorhanden hadden en omdat er soortgelijke recepten zijn gevonden uit die tijd. Het schijnt dat daar waar geen amandelen beschikbaar waren, deze soep werd gemaakt van meel van gedroogde bonen en nog steeds is dat zo op plekken waar geen amandelen groeien in Spanje.

Pure volmaaktheid en geen verspilling

Wat ik zo magisch vind aan deze soep, is dat het qua smaken en mondgevoel pure volmaaktheid is: vol en romig door de amandelen, fris door de azijn, zoet door het fruit en verfrissend door de temperatuur. Waar ik dan nog eens extra blij van word is dat er oud brood in gaat, dus dat het ook nog eens een extraatje is tegen voedselverspilling. Ik snap wel dat hier een festival aan is gewijd. Maak het eens een vier een Spaans feestje in uw eigen huis, olé!

Ingrediënten ajo blanco (voor 2 personen):

  • 100 gram oud witbrood
  • 150 gram blanke amandelen
  • 400 milliliter water
  • 2 teentjes knoflook
  • flinke scheut extra vierge olijfolie
  • flinke scheut (sherry)azijn
  • peper, zout
  • 0,5 meloen en/of een handvol groene (pitloze) druiven

Bereidingswijze:

Week het brood en de amandelen circa 1 uur in het water. Pel en snipper de knoflook en voeg toe. Mix met de blender of staafmixer glad en zeef vervolgens de soep. Voeg de olijfolie en azijn toe en breng op smaak met peper en zout.

Laat de soep circa 2 uur koelen in de koelkast. Snijd de meloen in kleine blokjes en/of halveer de druiven. Verdeel de soep over borden en verdeel daarover het gesneden fruit. Druppel er nog wat extra vierge olijfolie over.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag?  De 18e augustus is een uitzondering op deze regel. Emina is dan niet te horen in De MAX! in verband met de landelijke actie MAX voor Limburg.

Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie