roosteren

Tips voor het roosteren van groenten in de oven

Het is niet alleen tijdbesparend om verschillende groenten tegelijk te roosteren in de oven. Het is ook een goede manier om in 1 keer veel groenten toe te voegen aan een maaltijd. Bovendien krijgen ze er een heerlijk geroosterde, zoete smaak van. Het is wel zaak om rekening te houden met de verschillende garingstijden, maar daar zijn oplossingen voor. In dit artikel geven we tips om groenten op de lekkerste en handigste manier te roosteren.

Hete oven

Zorg ervoor dat de oven goed op temperatuur is tijdens het roosteren. Er is een vrij hoge temperatuur nodig om de groenten goed te kunnen roosteren, dus stel de oven in op 200 à 220 graden. Het duurt vervolgens gemiddeld zo’n 20 tot 30 minuten tot de groenten gaar zijn.

Zorg voor ongeveer dezelfde garingstijd

Niet alle soorten groenten hebben dezelfde garingstijd. U kunt er daarom voor kiezen om soorten uit te kiezen die op elkaar lijken. Maar u kunt het ook oplossen door ze in stukken te snijden. Groenten die snel garen snijdt u dan in grote stukken en groenten die langer de tijd nodig hebben, in kleine stukjes. Zitten er groenten bij met een extra lange bereidingstijd, dan kunt u die eventueel ook al even voorkoken, zodat ze vervolgens in de oven sneller garen.

Op de bakplaat

Verspreid de groenten vervolgens op de bakplaat en geef ze daarbij zo mogelijk zoveel mogelijk de ruimte. Zodat de niet in lagen komen te liggen. En gebruik anders liever 2 bakplaten. Dat zorgt ervoor dat sappen makkelijker kunnen verdampen, waardoor ze knapperiger worden. Anders zullen ze meer gestoomd worden en daardoor zachter blijven. Wat bij bepaalde soorten groenten ook juist wel weer lekker is, maar ze missen dan de geroosterde smaak. Besprenkel ze daarnaast goed met olie (een glanzend laagje is voldoende), dit bevordert het karamelliseren en voorkomt uitdrogen. Niet alle soorten olie zijn daar even geschikt voor, zoals bijvoorbeeld extra vierge olijfolie. Kies daarom voor een olie die tegen hoge temperaturen bestand is. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.

bakplaat
Lees ook: Tips om een aangekoekte bakplaat weer blinkend schoon te krijgen

Extra smaak geven

Naast de olie kunt u allerlei kruiden en specerijen toevoegen om meer smaak te geven. Goede opties zijn bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, zout en peper. Schep de groenten goed om, zodat alles goed verdeeld wordt en alle groenten bedekt zijn met een laagje olie en smaakmakers.

kruiden-en-specerijen
Lees ook: Kruiden en specerijen, wat is het verschil?

Tussentijds omscheppen

Voor een gelijkmatige garing is het aan te raden de groenten tijdens het roosteren 1 à 2 keer om te scheppen. Het zorgt er ook meteen voor dat alle groenten goed rondom bruin bakken. Bovendien zijn ovens in de praktijk aan de achterkant vaak net wat heter dan aan de voorzijde en zo zorgt u ervoor dat alle groenten evenveel verhit worden.

Welke groenten zijn te roosteren?

Bijna alle soorten groente zijn te roosteren, dus u kunt heerlijk afwisselen met verschillende smaken, favoriete soorten en seizoensgroenten. Heel geschikt zijn bijvoorbeeld wortelgroenten, pompoen, tomaten, bloemkool, aubergine, paprika, champignons en spruitjes. Door het roosteren krijgen groenten meer smaak dan wanneer ze gekookt worden, dus zo vinden veel mensen ze vaak smakelijker en worden spruitjes bijvoorbeeld wel geroosterd gegeten, terwijl ze gekookt blijven staan. Bekijk ook de recepten die wij met geroosterde groenten hebben.

(Bron: 24Kitchen, Libelle.be, PuurGezond, FavorFlav. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord