Spruiten

Spruiten: vanwege deze 3 redenen houden zoveel mensen niet van ze

Er zijn veel liefhebbers van spruiten, maar er is ook een grote groep die er juist van walgt. Daar zijn 3 reden voor.

Bittere smaak

Op het moment dat we als kind voor het eerst spruitjes proeven gaan vaak alarmbellen af. Een bittere smaak betekent namelijk meestal dat iets niet goed of zelfs giftig is. Er treedt dan een beschermingsmechanisme op, dat waarschuwt dat de spruiten beter niet gegeten kunnen worden. Sommige mensen zijn nog eens extra gevoelig voor bittere smaken.

Negatieve associatie

Kinderen lusten na hun geboorte vooral moedermelk en daaraan verwante zoete smaken. De bittere spruit wijkt daar wel heel erg van af. Wie als kind regelmatig met grote tegenzin spruitjes heeft moeten eten, onthoudt dat negatieve gevoel vaak de rest van zijn of haar leven. Ook is uit onderzoek gebleken dat de voorkeuren rond het derde levensjaar grotendeels vastliggen en daarna nauwelijks nog veranderen. Wat we wel en niet lusten wordt dus al vroeg bepaald. Door op jonge leeftijd iets heel vaak te blijven proeven wat eerst vies gevonden wordt helpt meestal wel. Hoe vaker iets gegeten wordt, hoe meer het namelijk wordt gewaardeerd.

Geur

Tenslotte hebben spruiten een geur die door weinig mensen als appetijtelijk bestempeld wordt. Als de smaak of herinnering al niet tegen staat, dan komt die voor veel mensen vieze geur er nog eens bovenop. Waardoor de aversie nog meer toeneemt. Overigens helpt het om de spruiten minder lang te koken. Dan komen er minder zwavelverbindingen vrij, die de vieze geur veroorzaken. Ook kunnen spruiten anders verwerkt worden, dan ze te koken.

Gezond

Spruiten hebben dan misschien niet het beste imago, ze zijn wel hartstikke gezond. Zo bevatten ze meer vitamine C dan een sinaasappel en zijn ze daarnaast rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Overigens hebben ze dan weer niet altijd een prettige uitwerking op de darmen. Het in spruitjes aanwezige raffinose, een suiker, kan gasontwikkeling veroorzaken en daarmee winderigheid.

Wel een liefhebber van spruiten of wilt u ze eens op een andere manier proberen, bekijk dan heel veel lekkere recepten met spruiten.

(Bron: 24Kitchen, Beautify.nl, Ouders van nu, Gezondheidsnet)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Wilma Slingerland says:

  In het verleden vond ik (55) witlof en spruiten echt niet lekker.
  In de afgelopen 10 jaar is dat veranderd; witlof zal waarschijnlijk nooit echt een favoriet worden, maar regelmatig spruiten eten is geen bezwaar.

  Dat is dus veranderd ver na mijn 3e jaar.

  Scorpio56 says:

  Ik hou van spruiten, maar kook ze wel met zout, nootmuskaat en bruine suiker. Weg bitterheid !
  Heerlijk in een stamppotje met puree en spekjes of gehakt. Maak ieder z’n smaak.