bakplaat

Tips om een aangekoekte bakplaat weer blinkend schoon te krijgen

Het voordeel van een bakplaat gebruiken is dat eventueel weglekkend eten opgevangen wordt, zodat de oven verder schoon blijft. Maar de bakplaat zelf kan dan wel vaak een schoonmaakbeurt gebruiken. Als dit niet meteen gebeurt kan het de keer erna verder aankoeken. Met deze tips krijgt u hem dan weer blinkend schoon.

Als de plaat nog warm is

Het vuil op de bakplaat koekt minder aan, als u er al zoveel mogelijk van verwijdert als de plaat nog warm is. Verwijder daarom met ovenwanten aan met een stuk keukenpapier alvast het ergste vuil. Vervolgens kunt u de plaat laten afkoelen of direct verder gaan met onderstaande schoonmaakmethoden. Een plakkerige, vette of aangekoekte bakplaat is dan zo weer schoon.

Bakplaat schoonmaken met een vaatwastablet

Met vaatwastabletten is veel meer schoon te maken dan alleen de vaat. In een eerder artikel beschrijven we de verschillende mogelijkheden. Ook de bakplaat kunt u op deze manier reinigen. Vul die daarvoor met een laag warm water en laat het tablet daarin oplossen. Laat dit zo minstens een uur trekken, of laat het voor het beste resultaat een nachtje staan. Spoel de plaat vervolgens schoon en droog hem.

Oven schoonmaken
Lees ook: Oven schoonmaken? Met deze tips is het zo gedaan

Bakplaat reinigen met baking soda

Naast bakken is er nog veel meer mogelijk met baking soda. Zoals het verwijderen van onfrisse geurtjes, maar ook het schoonmaken van zilveren sierraden of een bakplaat. Hiervoor moet u de plaat met een laagje baking soda bedekken en hier een mengsel van warm water met azijn op gieten of spuiten, Bijvoorbeeld met een plantenspuit. Laat dit op zijn minst een uur intrekken of gedurende de nacht als de bakplaat erg vuil is. Schrob het vuil er vervolgens afhankelijk van het materiaal van de plaat vanaf met een zacht sponsje, een schuurspons of staalwol. Spoel schoon met wat afwasmiddel en droog goed na. Door het mengsel van de baking soda en azijn door de gootsteen te spoelen slaat u ook meteen 2 vliegen in 1 klap: de gootsteen zelf en de leidingen worden er ook schoner van.

roestvrijstalen gootsteen
Lees ook: Zo houdt u een roestvrijstalen gootsteen langer glanzend en schoon

Vlekken voorkomen

Door de bakplaat te beschermen worden veel vlekken voorkomen. U kunt daarvoor onder andere bakpapier, aluminiumolie of een siliconen bakmat gebruiken. Het voordeel van de laatste is dat die herbruikbaar is.

(Bron: 24Kitchen, Kookfans, Culy, Libelle, archief)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Fransjes says:

  Inspuiten met Dasty en dan 10 minuten laten intrekken en met een zachte schuurspons schoon maken.

  Lyda de Jong says:

  Werkt dit ook bij een porselein wasbak?

   Weerman says:

   Spuitbus ont vetter te verkrijgen bij WIBRA.

   Eertman says:

   Ik gebruik daarvoor Dasty ontvetter professioneel. Ga er van uit, dat je een keramische spoelbak bedoelt.

  Anngelique says:

  Onlangs na 10 jaar weer eens Dusty van de Wibra gekocht.
  Ik vind het niet zo goed als vroeger meer,viel helaas tegen.
  Beste kun je zo’n plaat gelijk schoonmaken….ook als je er geen zin in hebt 😁