Peren

Peren populairder dan appels onder fruittelers

Peren winnen snel aan populariteit onder de Nederlandse fruittelers. Van oudsher is de appel de meest verbouwde vrucht, maar die vlieger gaat niet langer meer op.

Poolse appels

Dit komt volgens de Nederlandse Fruittelers organisatie (NFO) vooral omdat peren veel rendabeler zijn dan appels. Op dit moment is het verbouwen van appels verlieslijdend. Dit is ook goed te zien aan de cijfers. In 1997 produceert Nederland 420 kilo appels en slechts 141 kilo peren. Inmiddels zijn die verhoudingen aardig bijgetrokken: 317 kilo appels tegenover 374 kilo peren.
De overstap van appel naar peer door de fruittelers, komt vermoedelijk doordat er steeds meer appels uit Polen komen. Dat land heeft veel Europese subsidies gekregen, waarmee de appelindustrie is gemoderniseerd. Daarbij zijn de lonen in Polen lager en de milieuregels minder streng. Daardoor zijn de Poolse appels goedkoop en Nederlandse appels steeds moeilijker te exporteren.

Peren voor export

Momenteel zijn de appels die van de Nederlandse boomgaarden komen, vooral bestemd voor de binnenlandse markt. Peren, daarentegen, worden wel volop geëxporteerd. De grootste afzetmarkten zijn Duitsland en Groot-Brittannië. Apart is dat de Nederlanders zelf maar moeilijk aan de peer te brengen zijn. Gemiddeld worden er per huishouden 4 keer zoveel appels als peren gegeten.

Te veel?

Hoewel de peer nu nog meer oplevert dan de appel, weten fruittelers niet hoe lang dit nog zo zal zijn. Perenteler Erik Appelman vertelt tegenover de NOS dat dit vooral komt omdat er steeds meer perenbomen bijkomen in Nederland, en dus automatisch ook meer peren.

Op welk gewas wordt overgegaan als zowel de appels als peren niet meer genoeg opleveren, is niet bekend.

(Bron: NOS, ANP)

Geef een reactie