Een handje met noten, om fijn te hakken.

Noten fijnhakken: op deze manieren lukt dat

Om een gerecht helemaal af te maken kunt u gehakte noten toevoegen. Het geeft extra smaak of een bite aan het eten. Hele noten toevoegen is onhandig, dus ze moeten fijngehakt worden. Dat kan op verschillende manieren.

Gebruik de keukenmachine of hakmolen

De manier die u de minste kracht kost, is de keukenmachine of hakmolen. De machine doet het werk voor u en de stukjes worden ongeveer even groot. Ook handig voor wie veel noten klein moet krijgen. Let wel op dat de hakmolen of machine niet te vol zit, want dan werkt het niet meer goed. Dan is het beter om meerdere porties klein te maken. Laat de machine niet te lang doordraaien. Dan kan het namelijk een pasta worden. Het enige nadeel van deze methode is dat het schoonmaken van de machine iets meer werk is.

Noten snijden met een groot keukenmes

De wat plattere noten zijn ook goed te snijden met een groot keukenmes. Ronde varianten, zoals hazelnoten, zijn wat lastiger omdat ze snel wegschieten. Maar pecannoten, walnoten, amandelen of cashew- en pistachenoten zijn goed klein te snijden. Leg ze naast elkaar op een plank en houd het mes met 2 handen vast. De ene hand op het handvat, zoals u het altijd vasthoudt. En leg de andere hand op uit andere uiteinde van het mes. Snijd zo de noten in stukken. Door 1 hand op de punt te houden, kunt u balans houden en het mes daar laten rusten. Beweeg met de andere hand het mes over de noten heen.

Noten fijnhakken met een mes.

Met een deegroller of (vlees)hamer

Wie wat meer kracht wil gebruiken, of bovenstaande niet wilt proberen, kan een deegroller erbij pakken. Een (vlees)hamer heeft hetzelfde effect. Stop de noten in een (plastic) zak die afsluitbaar is. Laat zoveel mogelijk lucht eruit lopen. Dat maakt het gemakkelijker. Sla dan met de deegroller of (vlees)hamer op de gevulde zak. Het zal even een werkje zijn en wat kracht kosten, maar dan worden de noten wel klein.

Noten fijnhakken met een deegroller.

Pak de vijzel erbij en kneus de noten

In de vijzel zijn niet alleen kruiden te kneuzen, ook nootjes kunnen erin. Ook dit zal wat kracht kosten en vraagt wat beleid. Want wie te hard te werk gaat, zal rondvliegende noten krijgen. De wat plattere en zachtere versies zijn op deze manier goed fijn te hakken.

Een vijzel met pistachenoten.

(Bron: Culy, Libelle-Lekker, eigen ervaringen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie