chips

Nationale Chipsdag: een lekkernij ontstaan uit boosheid

Zondag 14 maart 2021 is het in Amerika Nationale Chipsdag. Een goede aanleiding om eens dieper in te gaan op het ontstaan van deze lekkernij. Wij vragen het aan Emina Zorlak. En die heeft ook een recept voor een overheerlijke ovenschotel met chips! 

Uit boosheid ontstaan

“Het schijnt dat de snack zoals vele dingen per ongeluk is ontstaan of tenminste, uit boosheid. Een ontevreden klant zou in een restaurant in de Amerikaanse staat New York zijn frieten hebben teruggestuurd omdat ze te dik zouden zijn. De chef was toen zo boos dat hij de volgende portie veel te dun sneed zodat de klant er na het frituren niet meer met z’n vork in kon prikken. In plaats van weer het bord terug te sturen, was de klant blij verrast en werd voortaan het restaurant geroemd om de verslavende aardappelsnack.”

Verslavend

“Vanuit de evolutietheorie is het goed te verklaren dat chips verslavend zijn, want vet was schaars, dus als we een vettige prooi gevangen hadden was het verstandig om daar zoveel mogelijk van te eten zodat ons lichaam reserves had in moeilijke tijden. Uit onderzoek blijkt ook dat zout een verslavende invloed heeft op de hersenen, omdat het ons een blij, verzadigd gevoel geeft. Tenslotte schijnt het krakende gevoel in de mond er ook voor te zorgen dat je er moeilijk van af kunt blijven, want krokante producten laten ons denken dat iets heel vers is, wat onze hersenen blijkbaar ook aantrekkelijk vinden.”

Ook hier in Nederland zijn we fan van dit krokante hapje; bij de borrel, op de bank of zelfs als tussendoortje. Maar verder dan chips dippen in een saus komen we niet. Wat Emina betreft tijd om daar verandering in te brengen!

  • Doe eens een handje chips tussen een sandwich en maak van een broodje gezond een verslavend lekkere lunch.
  • Maak van een mooie ronde chip een chique borrelhap door er een dot kruidenroomkaas en een klein stukje gerookte zalm op te doen.
  • Houd u van smaakexplosies en bent u avontuurlijk? Dip dan een naturel chippie in gesmolten pure chocolade en laat het op een bakpapiertje uitharden. Echt een aanrader!
  • Fan van krokante kipstukjes? Paneer je kip eens in kapotgemaakte paprikachips en bak ze in de oven
  • Alles met mate natuurlijk, dus vindt u het moeilijk om na een handje te stoppen? Eet de chips dan niet uit de zak, maar doe een kleine portie in een kommetje en leg de zak ver weg. Zo is de verleiding kleiner om nog een portie te pakken.

Tenslotte heeft Emina een recept met maar 6 ingrediënten, waaronder natuurlijk wat chips!

Recept ovenschotel met knolselderij, gerookte makreel en krokante chipslaag

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 kleine knolselderij
  • 1 ui
  • olie
  • peper, zout
  • 200 gram doperwten (diepvries)
  • 1 gerookte makreel
  • 125 milliliter slagroom
  • 2 handjes naturel chips

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes. Kook de knolselderij in circa 15 minuten gaar. Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de doperwten toe en bak nog circa 3 minuten. Maak de makreel schoon en voeg samen met de slagroom toe. Verwarm kort door en breng op smaak met peper.

Giet de knolselderij af en laat goed droogstomen. Stamp de knolselderij fijn en breng op smaak met peper.

Verdeel het doperwten-makreelmengsel over een ovenschaal. Lepel hier de knolstamp over en strijk goed glad. Breek met je handen de chips in kleine stukjes en verdeel over de ovenschotel. Bak de ovenschotel circa 5 minuten.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

(Bron: Emina Zorlak)

Geef een reactie