Sandra Mounir

Kook mee met Sandra en Mounir

Sandra Ysbrandy (48) en Mounir Toub (39) zijn al enige tijd het gezicht van het dagelijkse MAX-kookprogramma Kook mee met MAX. Tijd om hen én hun visie op het programma iets beter te leren kennen.

Sandra, Mounir, kunnen jullie uitleggen hoe jullie in het koksvak terecht zijn gekomen?
Mounir: “Ik heb de mavo gedaan en wilde eigenlijk politieagent, militair of sportdocent worden, maar die opleidingen waren allemaal buiten mijn woonplaats Eindhoven. Omdat we thuis geen geld hadden voor openbaar vervoer, moest ik een opleiding kiezen die op fietsafstand was en dat was de koksopleiding. Ik heb daar toen voor gekozen met het idee het 1 of 2 jaar te doen, maar ik vond het zo leuk dat ik de opleiding uiteindelijk heb afgemaakt. Zodoende ben ik kok geworden.”

Sandra: “Ik ben eigenlijk als kok geboren, maar wist dat heel lang niet, haha. Ik was altijd al creatief en hield ontzettend van koken en bakken, maar ik had er nooit aan gedacht dat ik daar mijn geld mee kon verdienen. Ik heb in Amsterdam geschiedenis gestudeerd en ben toen bij een bank gaan werken. Dat vond ik lange tijd leuk, maar toen ging het toch knagen. Ik wilde doen wat ik heel erg leuk vind en dat is koken. Toen ben ik de koksopleiding gaan doen.”

En hoe ging het toen verder?
Mounir: “Ik ben na mijn opleiding begonnen met werken in allerlei restaurants en hotels uit het hoger segment, sterrenzaken en dergelijken. Dat heb ik een tijd gedaan, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik niet vooruit kwam. Mijn broer was inmiddels net klaar met hbo en mijn broertje was bezig met hbo, dus ik was de enige van de 3 zoons die alleen mbo had. Ik wilde niet onderdoen en wist dat ik hbo makkelijk aankon. Er was maar 1 hbo-studie die bij mijn paste en dat was kookdocent. Die opleiding heb ik cum laude afgemaakt en toen ben ik ook gaan lesgeven.”

Sandra: “Toen ik klaar was met de opleiding ben ik een cateringbedrijf gestart voor het bedrijfsleven. Ik heb toen mijn oude contacten aangeboord bij de bank. Als zij vergadersessies buiten de deur hadden, kwam ik voor ze koken. Daarnaast regelde ik dan ook de locatie voor ze.”

Uiteindelijk zijn jullie ook tv-werk gaan doen. Hoe is dat tot stand gekomen?
Mounir: “Daar kwam ik mee in aanraking toen ik werkte als docent en kok. Ik werd op een dag gebeld door een mevrouw die meteen met veel informatie kwam. Ze waren bezig met een kookzender die 24Kitchen zou gaan heten en of ik langs wilde komen. Dat heb ik gedaan en uiteindelijk ben ik via die weg daar terecht gekomen. Dat was in 2011. In 2017 ben ik bij MAX begonnen. Ik ben erg blij dat ik bij de MAX-familie hoor, want het is altijd erg gezellig. Het voelt  ontspannen, wat belangrijk voor mij is, want daar ga ik beter van koken.”

Sandra: “Tv is op mijn pad gekomen toen ik bezig was met mijn cateringbedrijf. Een docent van mijn koksopleiding zei toen tegen mij: “Sandra, ze hebben mij gevraagd naar een kok die kan koken èn  praten. Ik moest meteen aan jou denken.” Het ging om een functie als kok bij de EO-programma Het Familiediner. Zodoende ging ik langs bij presentator Bert van Leeuwen en het klikte direct. Tijdens de eerste opnames was ik ontzettend zenuwachtig en heb ik het gerecht wel 6 keer thuis geoefend. Uiteindelijk heb ik er 3 ontzettende leuke jaren gehad. Ik heb in professionele keukens gekookt, veel kunnen rondkijken en in een veilige omgeving televisie leren maken en presenteren. Na Het Familiediner heb ik gekookt in verschillende programma’s op commerciële zenders, zoals Life4You en Thuis op Zondag, maar nu ben ik door Kook mee met MAX weer terug bij de publieke omroep. Voordat ik begon met dit programma was ik overigens al een beetje bekend met MAX, want ik had al weleens aan tafel gezeten bij Tijd voor MAX en er ook al eens gekookt.”

Inmiddels maken jullie al een tijdje samen Kook mee met MAX, een kookprogramma voor de oudere doelgroep. Waarvan verschilt dit programma van de andere shows die jullie hebben gemaakt?
Mounir: “Ik heb bij 24Kitchen een programma gedaan dat redelijk overeenkomstig was, want dat ging ook over het bereiden van makkelijke maaltijden. Verder is het gevoel totaal anders. 24kitchen is een jeugdige zender waar alles snel en flitsend moet en bij MAX gaat het echt om de ingrediënten en om het eindproduct. Kook mee met MAX is niet per se voor kookfanaten, maar gewoon een lekker programma dat mensen stap voor stap door een recept loodst.”

Sandra: “De andere programma’s waar ik heb gekookt waren vaak live. Dan moest ik in 3 minuten iets maken. In die tijd kun je mensen inspireren, maar de kijkers zien niet de stappen die je doet. Bij Kook mee met MAX kun je, zoals de naam ook al zegt, haast letterlijk meekoken.”

Bij Kook mee met MAX gebruiken jullie veel verse en seizoensgebonden producten. Jullie vinden het erg belangrijk om dit te doen. Waarom is dat?
Mounir: “Het is voor de ouderen doelgroep erg belangrijk dat ze koken met verse ingrediënten, juist omdat ze vaak een lagere weerstand hebben en vers eten bijdraagt aan de gezondheid. Als je zelf naar de winkel gaat om de ingrediënten te kopen, dan weet je precies wat je binnenkrijgt. Dit geldt overigens niet alleen voor de oudere doelgroep, maar eigenlijk voor iedereen.”

Sandra: “Verse producten bevatten een veel hogere voedingswaarde en zijn daarom veel gezonder. Daarnaast belast je het milieu veel minder als je seizoensgebonden producten eet die niet per vliegtuig of vrachtwagen uit het buitenland gehaald hoeven te worden. Een voordeel is ook dat je niet te veel suiker, zout of andere stoffen binnen krijgt als je met pure ingrediënten werkt en daar iets lekkers mee maakt.”

 Kook mee met MAX is elke werkdag om 10.15 uur te zien op NPO 1. Tijdens de Olympische Spelen (t/m 25 februari 2018) wordt het programma uitgezonden op NPO 2.

Geef een reactie