Kook mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:19:54

Uitzending: vr 22 dec 2017 11:00

Kerstmenu: knolselderijsoep, puree met geroosterde spruiten, eendenborst en cranberrycompote, chocolademousse

Het is bijna Kerst. En met Kerst mag er iets speciaals op tafel. Sandra en Mounir hebben voor u een gevarieerd en zeer smakelijk kerstmenu bedacht. Vooraf knolselderijsoep. Als hoofdgerecht geroosterde spruiten met eendenborst en cranberrycompote. Als toetje een overheerlijke chocolademousse.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

Voor de knolselderijsoep:

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 kleine knolselderij
  • 2 takjes tijm
  • 400 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 30 gram hazelnoten
  • scheutje room

Voor de geroosterde spruiten en eendenborst met cranberrycompote:

  • 300 gram geschoonde spruiten
  • 0,5 kleine knolselderij
  • 300 gram kruimige aardappelen
  • boter
  • scheutje melk
  • peper, zout
  • 125 mililiter water
  • 100 gram suiker
  • 180 gram cranberries
  • 2 eendenborsten
  • olijfolie
  • paar takjes rozemarijn
  • 1 citroen

Voor de chocolademousse:

  • 75 gram pure chocolade
  • snufje cayennepeper
  • snufje zeezout
  • 100 milliliter slagroom
  • 1 ei
  • 25 gram suiker

Bereidingswijze:

Van de knolselderijsoep:

Pel en snipper de sjalot. Pel en snijd de knoflook. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de sjalot en knoflook circa 2 minuten. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Voeg de knolselderij toe en bak circa 2 minuten. Ris de tijm en voeg toe. Voeg het water en bouillonblokje toe en kook circa 15 minuten.

Verhit een koekenpan en rooster de hazelnoten circa 3 minuten. Hak de hazelnoten grof. Voeg een scheutje room toe aan de soep. Pureer de soep met een staafmixer. Verdeel de soep over borden. Garneer met de grofgehakte hazelnoten en eventueel met wat verse tijm.

Van de geroosterde spruiten en eendenborst met cranberrycompote:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan water met een snufje zout aan de kook. Haal de eendenborsten uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Halveer de spruiten en verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rasp de schil van de citroen boven de spruiten. Hak de rozemarijn fijn en bestrooi over de spruiten. Rooster in circa 20 minuten in de oven.

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Schil en snijd de aardappelen. Kook de aardappel- en knolselderijblokjes in circa 15 minuten gaar. Giet af en laat droogstomen. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en stamp tot puree.

Schenk het water in een pan en voeg de suiker toe. Voeg zodra de suiker is gesmolten de cranberries toe en kook in circa 15 minuten. Pureer de cranberries daarna met de staafmixer tot compote.
Snijd de velkant van de eendenborsten kruiselings in. Bestrooi met peper en zout. Verhit een koekenpan en leg de eendenborsten met de vette kant in de pan en bak circa 8 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Keer om en bak circa 3 minuten. Dek de eendenborsten met aluminiumfolie af en laat circa 5 minuten rusten.

Verdeel de puree en spruiten over borden. Snijd de eendenborsten in dunne plakken verdeel over de puree. Schenk hier de cranberrysaus over.

Van de chocolademousse:

Smelt de chocolade al roerende in een kom boven een pan kokend water. Laat iets afkoelen. Voeg de cayennepeper en zout toe en roer goed door.

Splits het ei. Klop het eiwit met de helft van de suiker met een handmixer stijf. Klop de slagroom in een andere kom met de handmixer stijf. Roer de dooier met de rest van de suiker los en voeg hier al roerende de gesmolten chocolade aan toe. Spatel dit mengel voorzichtig door de slagroom en spatel tenslotte het eiwit hier doorheen.

Verdeel over mooie glazen. Laat circa 2 uur opstijven in de koelkast.

Wij wensen u een fijne kerst en smakelijk eten! 

Geef een reactie