Kook mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:16:53

Uitzending: ma 24 dec 2018 13:00

Kerstontbijt: groente -en fruitsmoothie met granola en doperwtpannenkoekjes met tapenade en geitenkaas

Dit keer geen kerstdiner, maar een kerstontbijt. Sandra en Mounir bereiden samen een gezonde en gevarieerde ontbijttafel met voor ieder wat wils. Met dit ontbijt heeft u een goede start van kerstdagen.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

Van de groente- en fruitsmoothie met zelfgemaakte granola:

  • 20 gram pecannoten
  • 50 gram havervlokken
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 3 el honing
  • 2 sinaasappels
  • olijfolie
  • 125 gram diepvriescranberries
  • 125 gram mango (diepvries)
  • 1 avocado
  • 150 gram boerenkool
  • 200 ml amandelmelk

Van de doperwtenpannenkoekjes met tapenade en geitenkaas:

  • 250 gram diepvriesdoperwten
  • 2 eieren
  • 50 gram havermout
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 0,25 bosje peterselie
  • peper, zout
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram groene olijven
  • 30 gram harde geitenkaas

Bereidingswijze:

Van de groente- en fuitsmoothie met zelfgemaakte granola:

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Hak de pecannoten en meng ze met de havervlokken en de helft van de kaneel en een derde van de honing. Rasp hierboven de schil van een halve sinaasappel. Voeg een scheutje olie toe en roer goed door. Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in circa 30 minuten in de oven. Schep tussendoor om.

Snijd de avocado in blokjes. Pureer de avocado met de boerenkool, amandelmelk en de rest van de honing tot smoothie. Schenk dit in glazen.

Pers de sinaasappels. Schenk het sap in een blender of hoge maatbeker en pureer met de blender of staafmixer samen met de cranberries, mango en de rest van het kaneelpoeder tot smoothie. Schenk dit voorzichtig over de groentensmoothie, zodat er 2 lagen ontstaan. Verdeel hierover de geroosterde granola.

Van de doperwtenpannenkoekjes met tapenade en geitenkaas:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de doperwten circa 3 minuten. Giet de doperwten af en doe in een hoge maatbeker of keukenmachine. Mix met de machine of pureer met de staafmixer samen met de eieren, havermout en bakpoeder tot beslag. Hak de peterselie en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak per keer 3 pannenkoekjes in circa 5 minuten om en om goudbruin en gaar. Bak de pannenkoekjes in verschillende groottes, zodat u aan het einde een kerstboompje kunt maken.

Pel en hak de knoflook. Rasp en pers de citroen boven een hoge maatbeker of keukenmachine. Voeg de zongedroogde tomaten, olijven, knoflook en een flinke scheut olijfolie toe en pureer tot tapenade. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de pannenkoekjes in een stapeltje op borden, eventueel van groot naar klein, zodat er een kerstboompje ontstaat. Lepel er de tapenda tussen, op of omheen. Rasp de geitenkaas boven de pannenkoekjes.

Eet smakelijke en fijne kerstdagen!

 

Geef een reactie