Koken met Sandra: (vegetarische) romescosoep
Publicatiedatum: 10 juli 2025
Deze romescosoep van Sandra Ysbrandy is een variant op de traditionele Catalaanse saus. Die wordt gemaakt met gegrilde paprika’s en amandelen. Door er tomaten en bouillon aan toe te voegen wordt het een lekkere soep. Dit recept is vegetarisch. Wilt u er toch iets van vlees in, kies dan voor chorizo.
Ingrediënten, voor 3 tot 4 personen
- 2 rode paprika’s
- 2 bleekselderij
- 1 rode ui
- 250 gram cherrytomaten
- 50 gram amandelen
- 1 teen knoflook (ongepeld)
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 500 milliliter groentebouillon
- 400 gram gepelde tomaten (1 blik)
- 2 eetlepels sherryazijn
Bereiding romescosoep
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de paprika’s en snijd in grove stukken. Snijd ook de bleekselderij in stukken en de ui in parten. Leg de groenten op de bakplaat. Leg ook de cherrytomaten, amandelen en knoflook in zijn geheel op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met gerookte paprikapoeder peper en zout. Hussel goed. Zet 25 minuten in de oven.
Knijp de knoflook uit de teen en doe samen met de geroosterde groenten in de blender. Voeg groentebouillon, gepelde tomaten en sherryazijn toe. Pureer de soep fijn. Proef of het voldoende op smaak is. Voeg eventueel nog wat zout, peper of azijn toe. U kunt de romescosoep afmaken met wat knoflookcroutons, basilicum en feta.
In Kook mee met MAX heeft Sandra Ysbrandy eerder de romescosaus gemaakt:
Geroosterde prei met romescosaus en kabeljauw
Sandra Ysbrandy is wekelijks te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)



