Gele linzen mangosoep van Sandra Ysbrandy.

Koken met Sandra: gele linzen mangosoep

Deze gele linzen mangosoep is een voedzame. Er zitten veel vitamines in, zoals K, C, A en B, en is rijk aan mineralen. Gele linzen smaken een beetje nootachtig en is verder mild, zacht en smeuïg. Het wordt veel gebruikt in de Indiase en Mediterrane keuken. Sandra Ysbrandy combineert het met mango, wat een lekker zoetje geeft. De harissa geeft het juist weer wat pit. Kortom: een soep met een divers smaakpalet!

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 1 mango
  • 2 preien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 centimeter gember
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 200 gram gele linzen
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 2 theelepels harissa (een pittige rode saus)
  • 150 gram Griekse yoghurt

Bereidingswijze gele linzen mangosoep

Schil de mango en snijd in blokjes. Halveer de prei in de lengte, spoel goed onder koud stromend water en snijd in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Schil de gember en rasp fijn.

Verhit de olie in een soeppan. Fruit de prei, knoflook, gember, kerriepoeder, kurkuma en kardemom 5 minuten op laag vuur. Spoel de linzen af en voeg samen met de mango toe. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 20 minuten koken.

Breng de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over 4 kommen, schep een dot yoghurt erop en verdeel een lepeltje harissa erover.

Tips van Sandra

Voeg eventueel naar wens een extra scheutje water toe voor een iets dunnere soep. Garneer eventueel met fijngesneden koriander.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie