Konfijten

Konfijten: zo werkt het en met deze voedingsmiddelen kan het

Het konfijten van vlees en groenten werd vroeger gedaan om de houdbaarheid te verlengen. Dit was voor de tijd dat de koelkast zijn intrede deed. Voor de houdbaarheid is het niet meer nodig, maar het konfijten van vlees, groenten en fruit is nooit weggeweest. Wat is het precies en welke voedingsmiddelen kunt u konfijten?

Langzaam garen om goed te houden

Konfijten is het garen van voedingsmiddelen op lage temperatuur in (dierlijk) vet of suiker. Het vet en de suiker wordt gebruikt om te voorkomen dat bijvoorbeeld het vlees of het fruit uitdroogt. Een ideale manier om producten langer te bewaren. Vroeger toen er nog geen koelkast was, was konfijten een manier om vlees, vis, groenten en fruit langer goed te houden. Maar inmiddels staat in ieder huishouden een koelkast en vriezer en is het om die reden niet meer nodig.

inmaken fermenteren
Lees ook: Fermenteren en inmaken, zijn dat 2 verschillende dingen?

Geeft een extra lekkere smaak

Maar konfijten is niet alleen goed om producten langer te bewaren, het zorgt ook voor een extra lekkere smaak. Want langzaam garen betekent ook dat de smaken de tijd krijgen om tot hun recht te komen. En dat is precies waarom konfijten nog altijd gebruikt wordt als bereidingswijze in de keuken. Het is niet moeilijk, het kost alleen tijd.

Fruit konfijten

Om te beginnen het konfijten van fruit. Dat kan door het te drogen of te koken met veel suiker. Drogen is een langdurig proces. Koken gaat in dat opzicht sneller. De citroen leent zich daar goed voor. Schil de citroen. Verwijder het witte gedeelte van de schil en snijd de schil in dunne reepjes. Meng suiker en water (200 gram suiker en 500 milliliter water voor de schillen van 6 citroenen) en breng op een laag vuur aan de kook. Voeg de citroenreepjes toe als de suiker is opgelost en kook zachtjes voor een minuut of 20. Haal de reepjes voorzichtig uit de pan en leg op een vel bakpapier te drogen. De citroenreepjes zijn nu zacht-zoet van smaak en kunt u in een afgesloten (gesteriliseerde) pot enkele weken bewaren.

Gekonfijte citroen

Boterzachte knoflook

Ook knoflook is zeer geschikt om te konfijten. De knoflook wordt boterzacht van structuur en smaak. Zo kunt u ze makkelijk verwerken door boter, maar ook heerlijk door een salade en over het vlees. Neem hiervoor 2 knoflookbollen. Pel alle tenen. Doe ze in een pan met olijfolie, net zoveel tot de tenen onder staan. Laat op een laag vuur tussen de 35 en 45 minuten garen tot de knoflook goudbruin is. Laat de tenen afkoelen in de olie en doe ze in een (gesteriliseerde) pot. Ze zijn dan in de koelkast enkele weken houdbaar. Niet alleen de knoflook, maar ook de olie is verrukkelijk!

Gekonfijte knoflook

Andere groentes

Ook andere groeten als aubergines, courgettes, uien, artisjok, paprika’s en nog veel meer, kunt u konfijten. Gebruik hiervoor olijfolie en zorg dat de groenten helemaal onder de olie komen te staan. Laat ze langzaam garen, laat de temperatuur niet boven de 90 graden komen, tot ze zacht zijn. U kunt ze direct eten of net als de knoflook in de olie bewaren voor een ander moment.

Vlees en vis

Meest bekend is wel de gekonfijte eend, confit de canard. Maar ook vis als kabeljauw en zalm kunt u konfijten. Door de vis in een pan te doen met veel olie en heel langzaam te garen, droogt hij niet uit en wordt hij vol van smaak. Voeg aan de olie smaakmakers toe, die garen dan net zo langzaam mee en trekken in de vis. Voor vlees geldt precies hetzelfde. Dit neemt wel wat meer tijd in beslag, want het langzaam garen kan wel 3 tot 4 uur duren afhankelijk van het vlees of gevogelte. Gebruik hiervoor dierlijk vet. Op internet zijn diverse recepten te vinden.

(Bron: Culy, Libelle, Elle, Delicious Magazine)

Geef een reactie