khoresh

Khoresh met rodekool en makreel en dadel-rijst

Khoresh is een algemene term voor stoofschotels. De naam wordt zowel in de Iraanse keuken, de Afghaanse keuken, de Tadzjiekse keuken als ook de Koerdische keuken gebruikt. Het betekent maaltijd. Mounir maakt de khoresh met rodekool, makreel en dadel-rijst.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 100 gram walnoten
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 0,5 kleine rodekool
  • 1 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • peper, zout
  • 300 milliliter water
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse (of balsamicoazijn)
  • 150 gram jasmijnrijst
  • 5 medjouldadels
  • 1 gerookte makreel
  • 0,5 bosje munt

Bereidingswijze:

Rooster de walnoten circa 5 minuten in een koekenpan. Maal ze vervolgens fijn in de hakmolen.

Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een wok en fruit de ui circa 2 minuten. Snijd de rodekool in flinterdunne reepjes. Voeg toe en bak circa 5 minuten. Voeg de kurkuma en kaneel toe en breng op smaak met peper en zout. Bak circa 1 minuut. Schenk het water in de pan en voeg de gemalen walnoten toe. Voeg de granaatappelmelasse toe en laat het geheel circa 25 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Ontpit de dadels en hak fijn. Maak de makreel schoon. Hak de munt fijn.
Giet de rijst af, voeg de dadels en een beetje van de gehakte munt toe en roer goed door.

Verdeel de dadel-rijst over borden. Verdeel er de stoof naast en verkruimel er de makreel over. Bestrooi met de munt.

Eet smakelijk!

Geef een reactie