bloemkool

Bloemkool is duur en soms moeilijk te verkrijgen en dit is waarom

Het leven is de laatste maanden al flink duurder geworden. Benzineprijzen zijn hoog, de gas- en elektriciteitsrekening stijgt flink en ook de boodschappen in de supermarkt zijn duurder geworden. En dat heeft niet alleen met inflatie te maken. Groentes zoals bloemkool, broccoli, tomaten en paprika’s zijn ook door een andere reden duurder dan gebruikelijk.

Bloemkool uit Spanje

En dat heeft allemaal te maken met het land van herkomst: Spanje. In deze tijd van het jaar hebben we geen bloemkool uit eigen land. Pas vanaf eind april ongeveer kunnen we ze weer uit Nederland eten. Maar tot die tijd moeten we het doen met Hollandse bloemkolen die in Spanje gekweekt worden. En niets is zo veranderlijk als het weer.

Het is te koud in Spanje

Het weer in Spanje zit namelijk niet mee. In december 2022 is het eigenlijk te warm en daardoor komen veel bloemkolen al vroegtijdig naar ons toe. Maar begin januari is het juist weer te koud in Noord-Spanje. Tegen vrieskou kan de bloemkool niet goed, dan groeit hij niet meer. Van bijna een overschot in december gaan we naar bijna een tekort in februari.

Hoge prijzen in de supermarkt en beperkt verkrijgbaar

De prijzen bij de grote supermarkten liggen nu al vaak rond de 4 euro voor 1 bloemkool, waar dit normaal gesproken rond de 2 euro ligt. Als de groente al in de supermarkt ligt, want bij de Jumbo en de PLUS ligt er amper nog bloemkool in de schappen. De laatstgenoemde zegt op de website dat het ook om meer groentes gaat, zoals broccoli, aubergine, tomaten en paprika’s. Online supermarkt Picnic heeft nog wel bloemkool, maar waarschuwt dat de groente kleiner is dan gebruikelijk.

bloemkoolrijst
Lees ook: Is bloemkoolrijst gezonder dan gewone rijst?

De prijs van een bloemkool is bij de groenteboer nóg hoger

Supermarkten hebben contracten lopen met leveranciers, waardoor er soms dus minder bloemkolen in de winkels liggen. Over de prijzen zijn ook afspraken gemaakt, maar groenteboeren hebben dat niet. Zij zijn afhankelijk van de vrije markt. Daar liggen de prijzen nóg hoger, tot soms wel 6 euro per bloemkool. Al zijn er ook wel groenteboeren die de prijzen lager leggen, omdat ze anders niks verkopen.

Diepvries bloemkoolroosjes

Er zijn alternatieven, zoals kleinere bloemkolen. Maar de gesneden bloemkoolroosjes uit het koelvak zijn ook nog niet extreem in prijs verhoogd. Net zoals de diepvriesverpakkingen. Die zijn ongeveer hetzelfde gebleven. Dit is net als verse groenten ook gezond trouwens. Inspiratie nodig? Kijk eens bij onze recepten.

(Bron: Nu.nl, Margriet, AD, diverse websites supermarkten. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    madeliev says:

    Alle buitenlandse kool
    – dus ook de bloemkool- is niet te vergelijken qua smaak met onze Nederlandse bloemkool.
    Ik koop ze nooit.

    Nelly Grace says:

    Invriezen kost veel energie, dus niet doen.
    Gewoon eten van het seizoen, net als heel vroeger.
    Toen aten we ook lekker als het goed was klaargemaakt!
    Hutspot heerlijk!