gedroogd fruit gezond

Is gedroogd fruit even gezond als vers fruit?

Fruit is gezond, maar hoe zit dat eigenlijk wanneer het gedroogd is? Bevat gedroogd fruit bijvoorbeeld minder vitamines en andere voedingsstoffen? 

Geen alternatief voor vers fruit

Gedroogd fruit is geen alternatief voor vers fruit. Dit komt onder meer doordat gedroogd fruit geen vitamine C meer bevat, deze vitamines gaan namelijk verloren tijdens het droogproces. Wel bevat gedroogd fruit vaak andere voedingsstoffen zoals vitamine B1, B6, ijzer, foliumzuur, kalium en vezels.

Veel suiker

Een ander punt van aandacht is de hoeveelheid suiker die gedroogd fruit bevat, dat is namelijk een stuk meer dan in vers fruit. Tijdens het drogen van fruit gaat namelijk niet alleen vitamine C verloren, maar ook veel vocht. Door dit vochtverlies wordt de concentratie suiker per nettogewicht in gedroogd fruit hoger dan in vers fruit. Daarnaast krimpt het fruit ook doordat het gedroogd is, waardoor u meestal meer eet en daardoor ook meer suiker binnenkrijgt.

Niet ongezond

Gedroogd fruit is dus niet per definitie ongezond, maar voor het gezonde kunt u dus beter voor vers fruit kiezen. Gedroogd fruit is dan wel geen alternatief voor vers fruit, maar het is bijvoorbeeld wel een gezonder alternatief voor snoepgoed. Qua voedingswaarden vindt u in één stuk gedroogd fruit ongeveer 22 kilocalorieën en 3 gram koolhydraten, waarvan 2,9 gram suiker. Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).

rozijnen
Lees ook: Rozijnen, gezond als tussendoortje of toch niet?

In de Schijf van Vijf

Volgens Het Voedingscentrum staat gedroogd fruit waar geen suiker aan is toegevoegd overigens wel in de Schijf van Vijf. Wel wordt hierbij vermeld dat u dit het best kunt beperken tot maximaal 1 handje per dag. Daarnaast is het ook belangrijk om genoeg vers fruit te eten. Hiervoor geldt het advies om minimaal 2 porties vers fruit per dag te eten, omdat er belangrijke voedingsstoffen in fruit zitten.

(Bron: Voedingscentrum, Radar, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    RReim says:

    Veel gedroogd fruit is gezwaveld om een mooie kleur te krijgen. De abrikozen op het plaatje zijn duidelijk gezwaveld. Ook wordt gedroogd fruit vaak behandeld met zonnebloemolie om plakken te voorkomen en ze wat te laten glimmen. Niet gezwavelde abrikozen zijn te herkennen aan de donkerbruine kleur. Zijn in sommige supermarkten te koop maar ook bij de Turkse supermarkt. Echter wat suiker en koolhydraten zijn ze niet beter da de gezwavelde.

      Eline_Voogels84 says:

      Het is in ieder geval belangrijk om mango zonder toegevoegd suiker te kiezen. Het beste vind ik persoonlijk die van gedroogdemango.nl, die zijn ook het goedkoopste.