bananenijs voor een goede nachtrust

IJsrecept voor een goede nachtrust

Als een roos of juist woelend; hoe u slaapt is vaak een direct gevolg van uw levensstijl en uw dieet. Met wat kleine aanpassingen kunt u een positieve invloed uitoefenen op uw nachtrust. En daarom wordt sinds 2008 elk jaar de vrijdag voordat de lente begint de Internationale Dag van de Slaap gevierd, waarbij verschillende wetenschappers hun onderzoeken over slaap delen. Dit jaar valt dat op vrijdag 19 maart 2021.

Verband slaaptekort en overgewicht

Verscheidene onderzoeken tonen een direct verband aan tussen slaaptekort en overgewicht en diabetes type 2. Het komt erop neer dat mensen die een goede nachtrust hebben vaak minder behoefte hebben in snacks overdag en andersom geldt: mensen die iets te zwaar zijn slapen slechter.

Tips voor een goede nachtrust

Er zijn tal van tips die een grote invloed kunnen hebben op de slaap. Zoals mijd tot een uur voor slaaptijd beeldschermen, ga op dezelfde tijden naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Zorg overdag voor matige lichaamsbeweging van tenminste 30 minuten, oefen een vast ritueel uit voor bedtijd zoals een warme douche en meditatie of luisteren naar kalmerende muziek. Zorg ervoor in ieder geval voor dat de slaapkamer geen rommelige ruimte is en dat het er ongeveer 18 graden is en tenslotte, let op uw voeding!

Raam open of dicht
Lees ook: Wat is beter: slapen met het raam open of dicht

Wat moet u mijden en wat moet u juist wel eten?

Alcohol en cafeïne hebben een negatief effect op de slaap. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in vele soorten thee, chocolade en cola. Mijd daarom deze producten. Maar ook zwaar tafelen(vet, koolhydraatrijk en snelwerkende suikers (zoals koekjes)) kort voor het slapengaan kunnen de nachtrust belemmeren. Ook roken is slecht voor de slaap, want nicotine is opwekkend en verslavend.

Gelukkig is er ook eten waar u heerlijk slaperig van wordt, doordat het bepaalde aminozuren bevat (zoals tryptofaan in eiwitrijke voeding) of doordat uw lichaam er zelf ook bepaalde hormonen van aanmaakt, zoals seratonine en melatonine, die je lichaam doen ontspannen. Een aantal voedingsmiddelen die goed zijn om (met mate) te eten voor u gaat slapen zijn: havermout, bananen, noten, honing, zuivel, dadels. Daarom hierbij een recept voor een nagerecht dat als een bom in zal slaan, zowel op uw smaakpapillen als op uw slaap.

Bananenijs met zelfgemaakte granola

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 grote overrijpe (goed tegen voedselverspilling) banaan (of 2 kleine)
  • 20 gram amandelen en/of walnoten
  • 30 gram havermout
  • 1 eetlepel honing
  • 50 milliliter melk
  • 2 dadels

Bereidingswijze

Snijd de overrijpe banaan in stukjes en doe in een bakje of zakje in de diepvries. Laat circa 4 uur vriezen.

Hak de noten fijn. Rooster de noten met de havermout circa 7 minuten op een middelhoog vuur in een droge koekenpan. Voeg de honing toe en roer goed door. Smelt circa 1 minuut en laat op een bord circa 5 minuten afkoelen en hard worden.

Ontpit de dadels en doe ze met de bevroren banaan en de melk in een hakmolen of hoge maatbeker. Pureer met de hakmolen of staafmixer tot een smeuïge massa.

Verdeel het ijs over 2 kommen en bestrooi met de zelfgemaakte granola.

Slaap lekker!

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie