droogte

Toch plekje in supermarkt voor door droogte ‘mislukte’ groenten en fruit

Te klein, verkleurd of vervormd, groenten en fruit in Nederland hebben flink te lijden gehad onder de droogte en hitte van de afgelopen tijd. Normaal eindigt ‘mislukte’ oogst in de stortbak of hooguit als jam of saus, maar dit jaar zijn steeds meer bedrijven, restaurants én particulieren bereid de groenten en het fruit alsnog af te nemen.

3 millimeter te kleine pruimen

Het is begonnen met de pruimen van Zeeuwse kweker Kees Hamelink, die 3 millimeter te klein waren om verkocht te kunnen worden. Het leek er aanvankelijk op dat hij zijn hele oogst kon vergeten, maar niets was minder waar. Nadat zijn bericht in het nieuws kwam hebben zowel particulieren als grote bedrijven zich bij hem gemeld en is hij zijn 60.000 kilo pruimen alsnog kwijt geraakt. Vervolgens is er grote animo voor ‘geneusde’ snacktomaatjes. De teler besluit ze gratis weg te geven en raakt de partij van ook maar liefst 60.000 kilo in 1,5 uur kwijt aan belangstellenden.

Kwaliteitseisen

Inmiddels beginnen er meer oplossingen te komen, want niet alleen pruimen en tomaten hebben te lijden gehad onder de droogte. Ook appels, peren, komkommers, aardappels, suikerbieten en broccoli zien er dit jaar minder florissant uit. En dat is een probleem, want ze moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen, om afgenomen te worden. Niet alleen door de droogte dit jaar, maar ook tijdens gewone omstandigheden worden veel groenten en fruit afgekeurd voordat het in de handel terecht komt. Tot wel 10 procent ervan wordt afgekeurd, omdat het niet helemaal voldoet. Er gaan al langer stemmen op om dat te veranderen en in sommige gevallen zijn er al supermarkten die structureel ook ‘minder goed gelukte’ producten aanbieden.

Samenwerkingsverband lokale supermarktketen

Vanwege de droogte is er nu extra aandacht voor en zijn meer organisaties bereid de kwaliteitseisen te versoepelen. In eerste instantie tijdelijk. Zo is boerenorganisatie ZLTO een samenwerkingsverband gestart met lokale supermarktketen Agrimarkt. Filialen van Agrimarkt verkopen daardoor groente en fruit dat er door de droogte anders uit ziet. Zoals paprika’s die verkleurd zijn, courgettes die iets te groot geworden zijn en uien juist weer te klein. De prijs blijft hetzelfde, dus het is afwachten of de consument er voor kiest, want die is al jaren gewend aan puntgave producten.

Landelijke ontwikkelingen

Ook landelijk zijn er ontwikkelingen. Supermarkten Plus en Coop willen leveranciers en telers tegemoet komen, die het niet lukt om ‘esthetisch verantwoorde’ groente en fruit af te leveren. Daarnaast wordt bij Coop aan de consument uitleg gegeven waarom bijvoorbeeld de paprika’s in de schappen er anders uitzien dan dat zij gewend zijn. Bij Plus liggen er nog geen andere paprika’s in de schappen, maar al wel kleinere kroppen sla, appels en peren. En straks ook krommere komkommers dan normaal.

Zou u bewust kiezen voor groenten en fruit dat niet helemaal puntgaaf is?

(Bron: AD, ANP, NRC)

Geef een reactie

Reactie

    madelieve says:

    Ik heb daar geen moeite mee, mits voor mij als consument ook duidelijk is, dat de prijs die betaald wordt aan de kweker niet onder de prijs komt die normaal betaald wordt voor een goede volle krop. Zo niet, dan lijkt het mij toe dat de supers de leveranciers en telers ogenschijnlijk tegemoet komt, en in werkelijkheid de supers met de winst strijken onder de vlag van …